Kelasi kapal NBA Rubens jatuh laut di perairan Johor

109

27 JAN: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Batu Pahat meneruskan operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang kru kapal disyaki jatuh laut pada 24 Januari lalu di kedudukan lebih kurang 7.8 batu nautika barat daya Tanjung Tohor.

Pengarah Maritim Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, Pusat Menyelamat Maritim Cawangan (MRSC) Johor Bahru telah menerima maklumat menerusi e-mel daripada pihak kapal mengenai kehilangan seorang kru dan disyaki jatuh laut semasa pelayaran.

Mangsa, Darryl F Deroxas, 33, warga Filipina disyaki telah terjatuh laut sekitar jam 2 petang pada hari yang sama ketika kapal NBA Rubens yang berdaftar di Panama itu dalam pelayaran dari Singapura menuju ke India, melalui Selat Melaka.

“Mangsa dilihat kali terakhir memakai baju tshirt berwarna hijau dan tidak memakai jaket keselamatan.

“MRSC Johor Bahru telah mengaktifkan SAR bermula empat hari lalu sehingga kini masih belum menemui sebarang tanda-tanda penemuan mangsa.

“Kawasan pencarian juga telah diperluaskan dari perairan Pulau Pisang sehingga ke perairan Batu Pahat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) itu turut dibantu oleh beberapa aset dari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Pasukan Polis Marin serta sebuah helikopter yang disewa oleh syarikat kapal terbabit.

Maritim Malaysia juga turut mendapatkan bantuan daripada Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) Indonesia bagi usaha pencarian di sektor pencarian kawasan negara jiran kerana berkemungkinan juga mangsa hanyut ke perairan Indonesia.

Sebarang kecemasan di perairan Johor segera hubungi talian hotline 24 jam Pusat Operasi Maritim Negeri Johor (07-219 9404) atau talian kecemasan MERS 999 agar tindakan segera dapat diambil oleh Maritim Malaysia. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.