3,997 komputer untuk pelajar IPT kurang mampu

76

26 JAN: Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) kini dalam proses untuk untuk mengedarkan 3,997 buah komputer riba dan komputer meja kepada para pelajar yang memerlukan.

Menterinya, Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, KPT melalui Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS) telah melancarkan satu inisiatif crowdfunding melalui Tabung Prihatin Siswa, sebagai platform mempelawa pihak luar bersama-sama dengan KPT menyalurkan sumbangan membantu meringankan kesulitan pelajar yang berkeperluan dalam meneruskan (PdP) tanpa kekangan.

“Selain itu, KPT juga telah mengadakan perbincangan dengan Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk satu lagi inisiatif pinjaman kewangan di bawah Skim BSN MyRinggit-i COMSIS bagi pembelian komputer riba oleh pelajar IPT.

“Pihak-pihak yang ingin menyalurkan sumbangan mereka, boleh berbuat demikian melalui akaun Maybank 5660 1062 2566 atau melalui dalam talian dengan klik pautan di www.billplz.com/tabungsiswa,” jelasnya.

Beliau berkata demikian menerusi satu kenyataan media hari ini.

Sementara itu, Kata Noraini, KPT komited untuk memastikan semua pelajar institut pengajian tinggi (IPT) mampu mendapatkan capaian internet walau di mana sahaja mereka berada.

Menurutnya, antara inisiatif Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)adalah untuk mendapatkan tawaran terbaik daripada syarikat pembekal pelan data dan peranti.

“Sesungguhnya, akses kepada capaian internet sangat kritikal bagi membolehkan pelajar menjalani sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara dalam talian dengan kondusif.

“Inisiatif itu penting dalam usaha KPT menjayakan aspek ekuiti untuk semua pelajar mendapat hak pendidikan yang setara tanpa jurang antara bandar mahupun luar bandar. Tidak dinafikan, pelajar perlu menanggung kos yang tinggi bagi melanggani pakej pelan data untuk capaian internet tersebut,” jelasnya.

Jelas beliau lagi, sejak pelancaran Pakej Pelan Data dan Peranti kepada pelajar-pelajar (IPT) daripada kategori B40 bersasar pada 30 Oktober 2020, sebanyak 195,028 pelan data dan 3,773 peranti telah diedarkan kepada pelajar-pelajar IPT berkenaan sehingga 31 Disember 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.