Polis Kelantan keluar 52,000 surat rentas daerah, negeri

75

24 JAN: Lebih 52,000 surat kebenaran rentas daerah dan negeri oleh polis kepada golongan yang dibenarkan sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 (PKP 2.0) di Kelantan, sejak 16 Januari lalu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, surat berkenaan dikeluarkan terutamanya kepada pekerja yang tiada majikan dan bekerja sendiri susulan kerajaan membenarkan golongan terbabit menjalankan tugas seperti biasa.

Beliau berkata, jumlah itu juga membabitkan pengeluaran surat kebenaran kepada individu yang menjalankan khidmat menghantar makanan yang dibenarkan bagi tujuan pergerakan ekonomi mereka.

“Bagaimanapun, pada minggu kedua PKP pihak kami mendapati jumlah permohonan surat ini berkurangan berbanding pada tiga hari pertama PKP dilaksanakan di Kelantan.

“Malah, sebelum ini kita boleh melihat ramai yang datang ke balai-balai untuk memohon surat berkenaan,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri program First Day at School di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Shafien berkata, sekatan jalan raya (SJR) masih dikekalkan di 19 lokasi dan ia mencukupi setakat ini.

Bagaimanapun, katanya, pihak polis menambah anggota sebagai pasukan pemantau untuk penugasan kawalan di lorong tikus di sepanjang sempadan negara.

“Pasukan pemantau akan berada di setiap lokasi yang ditetapkan termasuk sekitar sempadan negeri bagi memastikan keadaan sentiasa terkawal terutama ketika pendemik COVID-19 ini.

“Setakat ini, kita berpuas hati dengan tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) masyarakat di bandar bagi mengelak penularan pandemik.

“Justeru, strategi kami selepas ini adalah untuk ‘masuk’ ke kawasan kampung pula kerana kami menerima maklumat masih ada yang membuka gerai untuk pelanggan makan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.