Murung ekoran Positif COVID-19, warga emas bunuh diri

138

23 JUN: Akibat mengalami kemurungan sejak positif COVID-19 sebanyak dua kali, seorang warga emas disyaki membunuh diri selepas ditemui mati di rumah di Seri Kembangan, Selangor, malam tadi. 

Mangsa ditemui berlumuran darah dengan kesan kelar pada tengkuknya itu di rumah teres dua tingkat milik mangsa di Jalan Bandar Putera Permai 1/6, Bandar Putera Permai Seri Kembangan.

Ketua Polis Daerah Serdang Asisten Komisioner Razali Abu Samah berkata, rumah itu hanya didiami mangsa berusia 66 tahun bersama isterinya.

Menurutnya, mangsa sebelum itu sering mengadu kepada isterinya yang dirinya tidak sanggup menderita dengan Covid-19 dan lebih baik mati.

“Polis menyiasat dan tiada sebarang kesan pecah masuk dan umpilan, tiada sebarang barangan berharga hilang di dalam rumah manakala rumah juga dalam keadaan yang teratur dan soal siasat jiran juga tidak mendengar sebarang bunyi pertengkaran ataupun orang menjerit.

“Siasatan polis mendapati mangsa telah membuat ujian calitan Covid-19 di hospital swasta pada 7 Januari lalu sebelum didapati positif keesokan harinya manakala dia menjalani ujian caltan kali kedua pada 18 Januari lalu dan keputusan pada 20 Januari lalu sekali lagi menunjukkan si imati (mangsa) masih positif.

“Mangsa telah membayar kos yang tinggi di hospital swasta untuk rawatan Covid dan sering mengatakan kepada isterinya bahawa dirinya lebih baik mati,” katanya dalam kenyataan, lewat malam tadi.

Tambah Razali, Isteri mangsa juga mengatakan suaminya sering mengadu kesakitan dan berada dalam keadaan murung sejak disahkan positif COVID-19. 

Beliau berkata, sebelum meninggal dunia, mangsa dipercayai telah mengajak isterinya ke sebuah bank berhampiran untuk mengeluarkan wang sebanyak RM40,000 hari ini untuk perbelanjaan rawatan diri sendiri.

“Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Ibupejabat Polis Daerah Serdang, Deputi Superintendan Mohd Akmalrizal Radzi telah masuk ke rumah mangsa bersama pegawai kesihatan sebelum membuat pemeriksaan lanjut.

“Hasilnya mendapati tiada sebarang unsur jenayah yang berlaku dan mangsa telah didapati mati akibat kesan kelar pada tengkuk dan pisau masih berada di sebelah si mati.

“Mayat telah dihantar ke Hospital Serdang untuk proses autopsi dan setakat ini kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut sehingga menunggu laporan bedah siasat itu,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.