Hakim perbicaraan kes Najib ditukar ke Mahkamah Sivil

143

23 JAN : Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia (PKPMP) hari ini mengesahkan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali telah ditukarkan ke mahkamah sivil berkuat kuasa 1 Mac ini.

Arahan penukaran diumumkan melalui pekeliling oleh Majlis Peguam kepada semua anggotanya semalam yang dikeluarkan oleh Ketua Hakim Malaya Tan Sri Azahar Mohamed.

Menurut PKPMP, pertukaran ini adalah amalan biasa untuk hakim-hakim dan pertukaran Yang Arif Mohd Nazlan ke Mahkamah Sivil adalah bagi menggantikan Yang Arif Wong Chee Lin yang akan bersara.

“Mohd Nazlan sebelum ini merupakan hakim Mahkamah Tinggi Komersial, sebelum ditukarkan ke Mahkamah Tinggi Jenayah dan mempunyai kepakaran serta pengalaman luas berhubung kes-kes sivil dan jenayah.

“Selain itu, kes-kes di Mahkamah Tinggi Jenayah 3 hanya tinggal lebih kurang dalam 30 kes sahaja dan Mahkamah itu boleh ditutup,”menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, sebarang kes jenayah yang telah didengar oleh Mohd Nazlan akan terus didengar olehnya sehingga selesai, walaupun sekiranya prosiding kes itu melepasi tarikh kuat kuasa pertukarannya pada 1 Mac nanti.

Sementara itu, bekas Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata pertukaran hakim ini adalah perkara biasa dalam badan kehakiman.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali merupakan hakim yang bertanggungjawab dalam perbicaraan kes pecah amanah dan salah guna kuasa berkaitan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta yang melibatkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pada bulan Julai 2018, Mohd Nazlan ditukarkan dari Mahkamah Komersial Baharu 1 (NCC) ke mahkamah jenayah 3 untuk mendengar kes berkaitan dana RM42 juta SRC International yang melibatkan Najib.

Beliau mengambil alih pendengaran kes berkenaan daripada hakim Datuk Mohd Sofian Abd Razak.

Sebelum ini Majlis Peguam dilaporkan menggesa Mohd Sofian menarik diri daripada mendengar kes itu memandangkan abangnya, Mohd Soffi, memegang jawatan dalam UMNO dan juga dalam kerajaan negeri Pahang.

Najib merupakan Ahli Parlimen Pekan dan juga bekas Presiden UMNO.

PKPMP dalam kenyataan pada 6 Julai 2018 berkata pemilihan Mohd Sofian untuk mendengar kes perbicaraan Najib dibuat secara rawak menerusi portal e-filing.

Pada 28 Julai lepas Mohd Nazlan mensabitkan Najib, perdana menteri ke-enam negara terhadap tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang dan salah guna kedudukan dalam kes melibatkan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd itu.

Selain kes SRC International, Mohd Nazlan turut mendengar beberapa kes berprofil tinggi yang lain.

Beliau dijangka menyampaikan penghakiman pada 3 Feb ini bagi kes perbicaraan yang melibatkan bekas pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad terhadap sembilan pertuduhan rasuah melibatkan lebih RM3 juta berhubung pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) di Kuching, Sarawak.

Pada 7 Dis lepas Mohd Nazlan dalam penghakimannya melepas tanpa membebaskan bekas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor daripada pertuduhan menerima rasuah RM1 juta daripada seorang ahli perniagaan, selepas pihak pendakwaan memutuskan untuk tidak meneruskan kes terhadap Tengku Adnan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.