Sultan Selangor,Tengku Permaisuri pelihara kucing terbiar

190

23 JAN: Ke mana hilangnya sifat belas kasihan dan kasih sayang manusia terhadap makhluk bernyawa lain?

Persoalan ini timbul apabila menyaksikan sesetengah sikap manusia yang tidak prihatin dan hilang rasa kasih sayang dengan melakukan perbuatan aniaya terhadap binatang jalanan.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin turut terkilan dan berduka cita kerana masih ada lagi pihak yang sengaja berlaku kejam terhadap haiwan-haiwan ini.

Justeru, menerusi kenyataan Istana Selangor di Facebook, baginda berdua bertitah meminta rakyat khususnya di Negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab melindungi haiwan-haiwan terbiar khususnya kucing dan anjing.

Titah Baginda, sangat penting untuk semua memiliki sifat belas kasihan terhadap haiwan dan menjadi tanggungjawab bersama untuk memberi mereka makan dan perlindungan, sama iaitu haiwan peliharaan atau haiwan liar.

“Baginda berdua sendiri kini memelihara beberapa ekor kucing terbiar yang telah dikasi (neuter) dan diberi perlindungan secukupnya.

“Ini termasuk Snowy, seekor kucing terbiar yang pada mulanya datang ke kediaman Tuanku Sultan empat tahun lalu untuk mencari makanan. 

“Akhirnya kucing itu diambil sebagai haiwan angkat di atas inisiatif Baginda sendiri. Snowy kini adalah kucing peliharaan kesayangan Tuanku Sultan dan menjadi peneman setia Baginda,” katanya. 

Dalam pada itu, Sultan Sharafuddin juga menitahkan agar pihak-pihak berkuasa tempatan (PBT) lebih pro-aktif dan bijak menangani isu haiwan terbiar ini secara holistik.

“Baginda mahu PBT menjadikan negara Turki sebagai model, bagaimana pihak berkuasa negara itu mengendalikan haiwan-haiwan terbiar yang tidak berdosa ini daripada dizalimi.

“Baginda berdua amat berharap agar rakyat dan seluruh komuniti di Selangor khususnya dan di Malaysia amnya, terus menyemai sifat belas kasihan dan sayangkan haiwan-haiwan terbiar ini serta mengambil berat tentang hak dan kebajikan haiwan seumpamanya,” katanya. 

Sementara itu, menerusi kenyataan sama, Tengku Permaisuri Norashikin yang juga Penaung Diraja kepada program Stray Free Selangor (SFS) kendalian Society For The Prevention of Cruelty Animals (SPCA Selangor) telah menyelamatkan lebih 100 ekor kucing terbiar di mana di mana kira-kira 30 ekor daripadanya dipelihara oleh Baginda sendiri, manakala selebihnya diberi sebagai haiwan angkat.

“Menurut Baginda, dengan kaedah mengambil sebagai haiwan angkat (adopt), haiwan terbiar ini boleh menjadi haiwan peliharaan yang bersih dan menyenangkan jika kita memberi rawatan dan penjagaan yang rapi.

“Untuk rekod, sejak Mac 2017 sehingga Disember 2020, sejumlah 7,117 ekor kucing dan anjing terbiar telah dikasi di bawah program SFS yang diselia oleh SPCA Selangor,” katanya.

Baginda berdua turut berkenan mengingatkan rakyat jelata agar terus mematuhi SOP yang ditetapkan di bawah PKP. 

“Ini termasuk memakai pelitup muka dan hanya keluar dari rumah bila perlu bagi membendung wabak berbahaya Covid-19 daripada terus menular,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.