nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

22 loji rawatan air Sabah ada masalah – Bung Moktar

22 JAN: Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, mendedahkan isu pencemaran sungai menjadi punca utama 22 loji rawatan air (LRA) di negeri berkenaan kini menghadapi masalah untuk membekalkan air bersih.

Bung Moktar yang juga Menteri Kerja Raya Sabah berkata, loji terbabit sering ditutup walaupun ketika musim hujan berikutan tahap kekeruhan air sungai yang tinggi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lamag berkenaan berkata perkara itu menjadi antara punca banyak daerah di Sabah kini berdepan masalah bekalan air,  sekali gus menjejaskan perkembangan sektor industri kerana bekalan air tidak mencukupi atau sering terganggu.

bung moktar radin
BUNG MOKTAR RADIN

“Kebanyakan loji air berusia lebih 20 tahun. Ketika mula dibina dulu air sungai bersih, tiada pencemaran tetapi disebabkan pembangunan dan pembukaan tanah serta kawasan hutan, keadaan sungai berubah kerana tercemar.

“Keadaan itu menyebabkan loji ini tidak lagi dapat beroperasi dengan baik dan sering ditutup menyebabkan pengguna selalu mengalami gangguan bekalan air,” katanya pada sidang media mengenai isu air Sabah, di Kota Kinabalau, Sabah hari ini.

Antara loji air yang terjejas termasuk di Tuaran, Kinabatangan, Tawau, Kalabakan, Kunak, Keningau, Tenom, Nabawan, Sook, Tulid, Beaufort, Sipitang dan Kota Belud.

Dalam pada itu, Bung Moktar berkata secara keseluruhan sebanyak 84 LRA beroperasi di seluruh Sabah ketika ini, namun 22 loji di daerah terbabit dikenal pasti paling bermasalah.

Beliau berkata keadaan itu menyebabkan Sabah berdepan kekurangan bekalan air sehingga 45 peratus di seluruh negeri, manakala 30 peratus di Kota Kinabalu.

Katanya, beberapa pendekatan perlu diambil untuk mengatasi masalah itu termasuk membina kolam simpanan air sungai atau ‘Off River Storage’ (ORS) dan mewujudkan Suruhanjaya Air Sabah bagi membolehkan perkhidmatan pembekalan air diswastakan.

“Kaedah ORS digunakan di beberapa LRA ketika ini iaitu masing-masing satu di Tuaran, Sandakan dan Kudat. Namun, bukan semua tempat boleh dibina ORS, kita perlu lihat kaedah lain juga.

“Bagi perancangan jangka panjang, penubuhan sebuah suruhanjaya air di Sabah penting untuk menangani sepenuhnya masalah dihadapi. JANS akan menyiapkan kertas kerja mengenainya untuk dibentangkan di Kabinet negeri,” katanya.

Dalam perkembang lain, Bung Moktar berkata kerajaan negeri sedang menyiapkan Projek Bekalan Air Kota Kinabalu Fasa Tiga atau Empangan Papar dengan menggunakan kaedah ORS.

“Projek berkenaan adalah fasa akhir rancangan bekalan air untuk Kota Kinabalu dan daerah sekitarnya dengan jangka hayat operasi boleh bertahan sehingga 100 tahun.

“Projek ini sudah lama dirancang dan kita melihat ia paling sesuai dilaksanakan di Ulu Kaiduan kerana tahap ketahanannya lebih lama iaitu lebih 80 tahun berbanding jika dibina di kawasan hilir Sungai Papar,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.