nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Pakej PERMAI bantu sektor agrikomoditi rancakkan ekonomi

21 JAN: Pengumuman Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) berjumlah RM15 bilion oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mampu membantu usaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) untuk memastikan sektor agrikomoditi terus menjadi sumber aset yang menyumbang kepada kemajuan negara.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, berkata beliau berharap dengan pengumuman pakej bantuan khas PERMAI mampu menjadi stimulus kepada usaha merancakkan ekonomi negara walaupun dalam keadaan yang sukar ketika ini kesan wabak COVID-19.

Beliau berkata kementerian juga menyokong sepenuhnya inisiatif keempat PERMAI iaitu memperkukuh saringan kesihatan pekerja.

Berikutan itu, kementerian akan memastikan pemain industri agrikomoditi memperketatkan amalan prosedur operasi standard (SOP), menambah baik penginapan dan kawalan pergerakan pekerja asing serta meningkatkan saringan bagi menyokong usaha membendung penularan COVID19.

“Kementerian juga akan memastikan Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja (Pindaan) 2019 (Akta 446) dipatuhi kerana kegagalan mematuhinya boleh menyumbang kepada penyebaran wabak COVID-19.

“Sebagai usaha kerajaan membantu rakyat khususnya golongan B40 dan M40, KPPK amat menghargai keprihatinan Perdana Menteri melalui Inisiatif 5 PERMAI iaitu Mempercepatkan Bayaran Bantuan Prihatin Rakyat dengan bayaran fasa terakhir Bantuan Prihatin Nasional, atau BPN 2.0 akan dipercepatkan iaitu mulai 21 Januari membabitkan seramai 11.1 juta penerima dengan bayaran sebanyak RM2.38 bilion.

“Bagi Bantuan Prihatin Rakyat atau BPR pula, bayaran fasa pertama akan melibatkan lebih daripada 8 juta penerima,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Terdahulu, Mohd Khairuddin berkata  pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 (PKP) adalah tidak sama dengan PKP 1.0 memandangkan lebih banyak aktiviti ekonomi dibenarkan untuk beroperasi.

Beliau berkata sektor agrikomoditi telah menyumbang melalui pendapatan eksportnya sebanyak RM133.2 bilion atau 15.1 peratus daripada keseluruhan pendapatan eksport negara sehingga November 2020.

“Nilai ini meningkat sebanyak 13.6 peratus berbanding RM117.2 bilion yang direkodkan bagi tempoh sama pada tahun sebelumnya. Produk berasaskan sawit adalah penyumbang terbesar iaitu sebanyak 48.6 peratus
daripada jumlah eksport barangan agrikomoditi, mencatatkan peningkatan
sebanyak 4.8 peratus kepada RM64.8 bilion.

“Dengan pemulihan perdagangan dunia, pertumbuhan eksport diramalkan akan terus memberangsangkan, justeru, sektor perladangan dan komoditi akan memanfaatkan kebenaran beroperasi bagi sektor perladangan dan komoditi oleh Kerajaan sepanjang PKP dan tempoh darurat,” katanya lagi.

Sehubungan itu Mohd Khairuddinberkata KPPK mengunjurkan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) pada tahun 2021 sebanyak 19.70 juta tan berbanding 19.14 juta tan pada tahun 2020.

“Ini berikutan   jangkaan pengembangan kawasan tanaman sawit matang serta kesan cuaca kering yang mempengaruhi pengeluaran Buah Tandan Segar (BTS) dan seterusnya pengeluaran MSM,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.