APMM gagalkan cubaan seludup dadah RM160,000

49

21 JAN: Tindakan pantas Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Pahang berjaya mematahkan kegiatan penyeludupan dadah bernilai kira-kira RM160,000 dalam satu operasi khas di sekitar perairan Teluk Gading Endau, pada pukul 11.30 malam, semalam.

Dalam pemantauan hasil koordinasi dan perkongsian maklumat risikan bersama APMM Negeri Johor, berjaya menahan sebuah bot fiber tanpa nombor pendaftaran yang ditinggalkan dengan dadah jenis Methamphetamine.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Datuk Amran Daud berkata, terdahulu pihaknya mengesan bot tersebut sedang bergerak dalam keadaan mencurigakan menuju ke Pulau Tioman di kedudukan kira-kira 1.0 batu nautika muara Sungai Endau.

“Sebaik sahaja menyedari kehadiran aset maritim, suspek bertindak memadam lampu bot supaya tidak dapat dikesan oleh pihak berkuasa. Bagaimanapun suspek berjaya meloloskan diri ke daratan berhampiran dengan meninggalkan bot fiber tersebut di tepi tebing.

“Hasil pemeriksaan lanjut bot fiber berukuran lebih kurang lima meter tersebut telah ditinggalkan dan terdapat satu tong putih yang mengandungi dua bungkus plastik lutsinar dan dua bungkus plastik teh cina disyaki berisi dadah jenis Syabu (Methamphetamine) dianggarkan seberat empat kilogram,” katanya menerusi satu kenyataan media hari ini.

Dalam pada itu, Amran memberitahu dadah tersebut dipercayai untuk diedarkan ke pasaran tempatan di sekitar Pulau Tioman yang dipercayai bergiat aktif melakukan aktiviti pengedaran dadah menggunakan jalan laut.

“Berikutan permintaan yang tinggi, sindiket tersebut sanggup mengharungi cuaca buruk dalam musim tengkujuh dan mengambil masa yang lama untuk ke Pulau Tioman.

“Ini merupakan tangkapan pertama melibatkan kes di bawah Akta Dadah Berbahaya bagi Maritim Negeri Pahang tahun ini. Nilai keseluruhan rampasan termasuk dadah, bot fiber dan sebuah enjin sangkut 30 kuasa kuda dianggarkan bernilai RM 182 ribu.

“Bot serta kesemua barang rampasan tersebut telah dibawa ke Jeti Pos Maritim Tanjung Gemok untuk disiasat di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

Sementara itu, beliau menegaskan pihaknya akan terus mempergiatkan pemantauan dan rondaan di samping penguatkuasaan di laut dari semasa ke semasa bagi memastikan sebarang kesalahan dan perlanggaran undang-undang dapat dibanteras

“Ini bagi memastikan perairan Pahang sentiasa dalam keadaan selamat, aman dan terkawal. Sebarang aduan dan maklumat boleh disalurkan ke Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.