Selangor salur RM2j bantu mangsa banjir Pantai Timur

30

20 JAN: Kerajaan negeri Selangor hari ini bersetuju untuk menyalurkan peruntukan sebanyak RM2 juta kepada tiga negeri di Pantai Timur terjejas teruk akibat dilanda banjir yang mengakibatkan banyak kemusnahan.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata daripada jumlah itu, RM1 juta akan disalurkan kepada Pahang manakala, RM500,000 akan diberikan kepada Kelantan dan Terengganu yang sedikit sebanyak mampu membantu kerajaan negeri meringankan beban dalam menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir.

“Selangor melahirkan rasa simpati menimpa rakan-rakan kita di negeri lain yang dilanda banjir. Pihak kerajaan negeri Selangor telah mengutus surat kepada Menteri Besar di setiap negeri dan perbendaharaan untuk kita salurkan bantuan ini.

“Kerajaan negeri Selangor akan mengutuskan bantuan itu menerusi kiriman di alam talian di mana wang-wang tersebut daapt digunakan bagi membantu mangsa banjir dan menangani banjir di saat melanda COVID-19 serta kawalan menghadapi PKP,”katanya menerusi sidang media Pakej Kita Selangor secara langsung melalui laman Facebook miliknya, hari ini.

Dalam pada itu, Amiruddin memberitahu kerajaan negeri Selangor bersetuju untuk mengaktifkan semula tabung khas COVID-19, bagi membolehkan orang ramai serta syarikat milik kerajaan (GLC) dan syarikat swasta dapat menyalurkan sumbangan tunai berkenaan dalam usaha membendung penularan wabak itu.

Atas dasar itu, Amirudin juga memutuskan untuk memotong keseluruhan gajinya pada bulan Januari untuk sebagai permulaan komitmennya bagi meringankan beban rakyat di negeri ini di samping akan melaksanakan pemotongan gaji Menteri Besar, Exco serta gaji Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan di negeri itu yang akan dilakukan tidak lama lagi.

“Sumbangan korporat serta syarikat-syarikat GLC amat diperlukan dan selain menteri besar, barisan EXCO serta ADUN, pegawai tertinggi dalam syarikat milik kerajaan negeri turut dipotong yang akan dimuktamadkan dan akan disalurkan ke Tabung COVID-19 apabila masanya kelak.

“Saya turut berbesar hati untuk menyumbangkan gaji sebulan saya pada bulan Januari sebagi permulaan usaha ini dan komitmen saya sebagai pemimpin Selangor dan dalam masa yang sama untuk membantu meringankan beban rakyat Selangor,”katanya.

Tambah beliau, tabung tersebut dilaksanakan semula kerana dilihat memberi pulangan yang besar dalam membantu petugas barisan hadapan dalam meringankan beban mereka dalam memerangi pandemik COVID-19 yang dilihat angka peningkatannya semakin menggerunkan.

“Alhamdulillah, untuk tahun 2020 menerusi tabung itu telah menerima sumbangan sebanyak RM9.3 juta dan digunakan bagi perbelanjaan khusus buat para petugas hadapan serta bidang perubatan menghadapi COVID-19 di negara ini.

“Kita juga bersyukur walaupun Tabung baru dilaksanakan hari ini, kerajaan negeri telah menerima RM2.3 juta daripada tabung itu hari ini yang mendapat sumbangan dari pelbagai pihak seperti GLC dan korporat di negeri Selangor serta seluruh Malaysia,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.