Tun M yang cadang pindaan Darurat, kini beliau bantah

175

19 JAN: Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menempelak tindakan Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang cuba memohon kepada Yang di-Pertuan Agong agar perintah darurat ditarik semula.

Beliau juga kecewa kerana tidak menyangka Dr Mahathir yang merupakan individu yang bertanggungjawab melakukan pindaan Perlembagaan Persekutuan mengenai Darurat membantahnya.

“Dalam ingatan saya, pindaan Perlembagaan Persekutuan mengenai Darurat dibuat di awal 1980-an, ialah untuk memudahkan Perdana Menteri menasihatkan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan Darurat.

”Paling tak sangka yang membantahnya pula ialah orang yang menciptanya,” katanya menerusi kenyataan dalam laman Facebook miliknya, hari ini.

AHMAD SHABERY CHEEK
AHMAD SHABERY CHEEK

Semalam, Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) mengumumkan akan mempersembahkan surat hari ini kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah bagi memohon agar darurat ditarik balik.

Timbalan Presiden, Datuk Marzuki Yahya berkata, surat itu akan mewakili permintaan kesemua empat Ahli Parlimen dari Pejuang.

Mereka ialah Ahli Parlimen Langkawi, Dr Mahathir; Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah dan Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Dr Shahruddin Md Salleh.

Dalam pada itu, menceritakan tentang pindaan tersebut, Shabery memberitahu, semasa Kelantan mengisytiharkan darurat pada tahun 1977, cadangan itu terlebih dahulu dibentang dalam sidang khas Parlimen.

Menurut beliau, ertinya, hanya kerajaan yang ada sokongan majoriti di Parlimen sahaja boleh mengisytiharkan darurat namun pindaan darurat di bawah Perlembagaan Persekutuan telah dibuat pada awal tahun 1980.

“Ketika itu saya di universiti dan dalam kalangan aktivis mahasiswa banyak membincangkannya, kerana ia menjadi isu besar.

“Saya tidak sangka hanya dalam tahun 2021, 40 tahun kemudian peruntukan ini baru digunakan,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.