Surat Ahmad Maslan bercanggah Perlembagaan

230

19 JAN: Tindakan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, menulis surat meminta Ahli Parlimen menyatakan sokongan supaya sidang Dewan Rakyat diadakan dalam masa terdekat adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

Bekas Setiausaha Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa menegaskan, surat yang dihantar Ahmad kepada Ahli-Ahli Parlimen bertarikh 18 Januari 2021 berkenaan mengandungi kesilapan besar dalam mentafsirkan perkara berkaitan, iaitu Fasal 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, Perkara 150(3) yang di rujuk adalah bermaksud untuk membentangkan (bagi tujuan pemakluman kepada Parlimen) tentang Proklamasi dan Ordinan atau Undang-Undang yang dibuat bagi tujuan pengisytiharan darurat.

“Perkara 150(3) adalah bermaksud Proklamasi dan Ordinan perlu dibentang setelah Parlimen bersidang. Fasal 150(3) tidak menyatakan atau tidak bermaksud mensyaratkan Parlimen bersidang secepat mungkin atau mewajibkan Parlimen bersidang serta merta selepas proklamasi darurat dibuat oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

“Bagi maksud Fasal 150(3) Parlimen bersidang untuk merungkai Proklamasi Darurat yang telah dibuat atau Ordinan yang dibuat semasa darurat sekiranya Proklamasi dan Ordinan tersebut tidak dibatalkan terlebih dahulu (iaitu sebelum Parlimen dipanggil bersidang),” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, Ahmad seharusnya faham,setelah proklamasi dibuat di bawah perkara 150(1) Perlembagaan Persekutuan, Parlimen tidak lagi bersidang. Parlimen hanya boleh bersidang selepas tamat tempuh darurat (1hb Ogos 2021) seperti yang dinyatakan dalam Seksyen 14 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021.

Beliau menambah, setelah dimasyhurkan Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa) Perlu 2021 yang menangguhkan Persidangan Parlimen, maka Ordinan ini adalah terpakai dan menjadi undang-undang yang mengikat.

“Kaedah perisytiharan darurat dan perjalanan legislatif semasa darurat ada termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dengan cukup jelas,” ujarnya.

Annuar juga menjelaskan bahawa tindakan Ahli Parlimen Pontian berkenaan juga tidak pernah dibincang atau diputuskan parti, malah ia bercanggah dengan kenyataan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, sebelum ini.

“Kalau sudah “menjunjung titah”, dan itu keputusan parti, mengapa pula YB Datuk Seri cuba membelakangi kenyataan rasmi Presiden Parti? Ia juga satu usaha jelas untukterus bersekongkol dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP yang sebelum ini meminta perkara sama dilakukan oleh Ahli Parlimen.

“Ini jelas bercanggah dengan ketetapan parti. Justeru saya meminta YB Datuk Seri menarik balik surat tersebut dan saya tidak bersetuju sama sekali dengan tindakan tidak ‘constitutional; serta bercanggah dengan dasar dan keputusan Majlis Kerja Tertinggi UMNO, sebelum ini,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.