Enam warga Bangladesh pukul lelaki tempatan ditahan polis

201

16 JAN : Polis menahan enam pengawal keselamatan warga Bangladesh sebuah kompleks beli belah di Lebuhraya Darulaman, dipercayai terbabit memukul seorang lelaki tempatan semalam.

Mangsa yang berumur 34 tahun itu kemudiannya membuat laporan polis yang membawa kepada penahanan lelaki warga asing tersebut berusia antara 26 hingga 41 tahun

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Ahmad Shukri Mat Akhir, dalam kejadianpada pukul 3 petang itu, mangsa dikatakan meletak motosikalnya di hadapan kompleks beli belah itu.

“Mangsa kemudiannya didatangi salah seorang pengawal keselamatan terbabit dan memarahi lelaki itu kerana tidak meletakkan motosikal di tempat yang disediakan. Lelaki itu memberitahu dia hanya parkir di situ kerana menunggu ibunya mengambil barang di tingkat atas kompleks berkenaan.

“Dengan tiba-tiba pengawal keselamatan itu memaki mangsa menyebabkan mangsa menolak pengawal keselamatan itu. Pengawal keselamatan terbabit memanggil beberapa rakan sekerjanya antara lima hingga enam orang,” ujarnya.

Beliau berkata, mereka kemudian menarik mangsa memasuki satu bilik dan memukul pengadu termasuk menggunakan kayu penyapu.

Pengurus pengawal keselamatan terbabit turut membuat laporan polis memaklumkan pekerjanya diserang dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan, ujarnya.

Pergaduhan membabitkan enam pengawal keselamatan itu dengan lelaki tempatan berkenaan tersebar di Facebook sehingga mengundang pelbagai reaksi daripada warganet.

“Pihak polis sudah melihat satu status di FB yang tulisannya amat sensitif kerana kita masih menjalankan siasatan untuk mengetahui punca kejadian itu. Bagaimanapun, kita memberi amaran pada netizen dan jika ada kesalahan kita boleh mengambil tindakan termasuk melakukan tangkapan,” katanya lagi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.