Perbicaraan kes 1MDB tunda Februari sebab PKP

70

15 JAN: Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan perbicaraan kes bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda Kandasamy atas dakwaan meminda laporan audit syarikat itu yang dijadualkan bersambung pada Isnin depan, ditunda ke Februari.

Memetik laporan Bernama, perbicaraan akan bersambung pada 22 Februari di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan sekiranya PKP tidak dilanjutkan.
Penangguhan itu disahkan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib ketika dihubungi hari ini.

“Perbicaraan akan bersambung dari 22 hingga 24 Feb ini,” katanya menerusi aplikasi WhatsApp.

Ditanya mengenai permohonan Najib untuk menggugurkan Timbalan Pendakwa Raya Kanan. Datuk Seri Gopal Sri Ram daripada pihak pendakwaan dalam kes itu yang dijadualkan didengar pada 27 Januari ini, Ahmad Akram berkata prosiding permohonan tersebut akan berlangsung seperti yang dijadualkan di mahkamah terbuka di hadapan Mohamed Zaini.

Tujuh saksi pendakwaan termasuk bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa dan bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang telah memberi keterangan dalam perbicaraan itu setakat ini dan pihak pendakwaan dijadualkan memanggil 11 saksi lagi dalam pendengaran kes yang kali terakhir dilangsungkan adalah pada 13 Oktober tahun lepas.

Pada 12 Jun tahun lalu, Najib, 68, memfailkan permohonan untuk menggugurkan Sri Ram, disokong oleh dua afidavit – satu difailkan oleh Najib dan satu lagi oleh bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Najib didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dibuat terhadap laporan akhir audit 1MDB yang telah dimuktamadkan Ketua Audit Negara, sebelum laporan itu ‘sekali lagi dimuktamadkan’ dan dibentang di hadapan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bagi mengelak sebarang tindakan diambil terhadap beliau.

Arul Kanda, 44, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan tersebut bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Kedua-dua mereka didakwa menurut Seksyen 23(1) dan 24(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.