Taman awam kawasan larangan sepanjang PKP

219

14 JAN: Kerajaan mengingatkan orang ramai bahawa aktiviti sukan dan riadah di taman awam adalah dilarang di negeri-negeri yang dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan, taman-taman awam adalah ditutup di kawasan PKP.

“Walau bagaimanapun, terdapat laporan berlaku kesesakan di taman-taman awam di dalam kawasan PKP,” katanya dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

Menurut beliau, kebenaran yang diberikan oleh kerajaan sebelum ini adalah untuk aktiviti riadah seperti berjoging dan berbasikal khusus dalam kawasan kejiranan sahaja, terhad kepada dua orang setiap rumah.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan kini membenarkan kedai dobi layan diri untuk beroperasi di kawasan PKP dengan syarat menyediakan petugas sepanjang masa operasi bagi memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

Beliau memaklumkan, waktu operasi dibenarkan bermula jam 6.00 pagi hingga 8.00 malam.

Berhubung bantuan bencana dan kemanusiaan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di kawasan banjir, Ismail Sabri memberitahu, mereka perlu memohon dan mendapat kebenaran daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) atau Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD).

“Mana-mana NGO yang ingin menyalurkan sumbangan perlu memuat turun borang permohonan di laman sesawang rasmi NADMA di www.nadma.gov.my dan menghantar permohonan tersebut melalui email ke JPBN atau JPBD yang terlibat.

“JPBN atau JPBD akan mengeluarkan surat kebenaran dan surat tersebut boleh digunakan oleh NGO untuk melepasi sekatan jalan raya oleh PDRM,” jelasnya.

Walau bagaimanapun, beliau menambah, NGO-NGO adalah digalakkan untuk menumpukan aktiviti bantuan di kawasan berhampiran atau dalam negeri yang sama bagi mengurangkan pergerakan rentas negeri.

Dalam pada itu, Ismail Sabri mengumumkan, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Seremban, Negeri Sembilan; Mukim 12 Daerah Barat Daya dan Mukim 13 Daerah Timur Laut, Pulau Pinang serta di Batu Pahat dan Johor Bahru di Johor yang dijadualkan tamat hari ini dilanjutkan sehingga 26 Januari.

Menurut beliau, lanjutan tempoh itu adalah ekoran pelaksanaan PKP di Pulau Pinang dan Johor serta PKPB di Negeri Sembilan.

Pada masa yang sama, PKPD di Penjara Kluang, Johor dan kuartersnya serta Dewan Arena Segitiga, Lot 19094, Taman Desa Sejahtera, Mukim Kota Tinggi diisytiharkan tamat hari ini namun lokaliti-lokaliti itu masih tertakluk di bawah penguatkuasaan PKP.

PKP Diperketatkan (PKPD) Asrama Pekerja Kejora di Bukit Pasir, Muar serta Asrama Pekerja Westlite 1 dan Westlite 2 di Senai yang sepatutnya tamat esok disambung sehingga 29 Januari. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.