Dua pakar WHO disahkan positif Covid-19 di Singapura

55

14 JAN : Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan dua pakar badan tersebut yang dihantar untuk menyiasat asal usul virus Covid-19 di Wuhan, China kini terkandas di Singapura ekoran disahkan positif Covid-19 setelah menjalani ujian saringan.

Dalam kenyataannya melalui hantaran di Twitter rasmi badan tersebut, WHO berkata, 12 anggota pasukan itu telahpun menjalani ujian PCR dan antibodi COVID-19 di negara asalnya sebelum melakukan perjalanan Singapura.

“Kesemua anggota pasukan itu negatif untuk PCR, namun dua anggota lain disahkan positif untuk antibodi IgM, yang biasanya menjadi antibodi pertama yang dihasilkan oleh sistem imun ketika virus menyerang.

“Kedua-duanya sedang diuji untuk IgM dan juga antibodi IgG, yang biasanya muncul seminggu atau lebih selepas gejala COVID-19 bermula dan menunjukkan bahawa mereka baru dijangkiti virus,” menurut kenyataan tersebut.

WHO melakukan persiapan berbulan-bulan untuk menghantar pasukan pakar antarabangsa, termasuk ahli epidemiologi dan pakar kesihatan haiwan ke China untuk membantu menyelidik asal usul COVID-19 dan bagaimana virus itu pertama kali tersebar.

Kajian ini menurut WHO adalah amat penting untuk mencegah wabak di masa depan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.