Agong, Permaisuri guna bot penyelamat tinjau mangsa banjir

186

14 JAN : Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Tunku Azizah Aminah menzahirkan keprihatinan dengan berkenan mencemar duli menaiki bot penyelamat Jabatan Bomba meninjau situasi banjir di Kampung Temai, Pekan, Pahang pagi tadi.

Dalam tinjauan tersebut, Agong dan Permaisuri turut berkenan melawat pusat pemindahan sementara (PPS) di Sekolah di Sekolah Kebangsaan Temai dan meluangkan masa menyantuni mangsa-mangsa banjir yang ditempatkan di PPS tersebut.

Menerusi satu kenyataan dalam facebook rasmi istana negara, Seri Paduka Baginda berdua turut berkenan mengurniakan sumbangan kepada mangsa-mangsa banjir bagi meringankan beban yang ditanggung akibat bencana banjir.

“Seri Paduka Baginda berdua dijadualkan meneruskan lawatan ke beberapa buah kampung di sekitar Pekan, Pahang yang telah dilanda bencana banjir.

“Turut mengiring, anakanda-anakanda Seri Paduka Baginda berdua, Yang Amat Mulia Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah, Yang Amat Mulia Tengku Panglima Muda Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah dan Yang Amat Mulia Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah,” kata kenyataan tersebut.

Keberangkatan Seri Paduka Baginda berdua ini mencerminkan keperibadian dan keprihatinan tinggi Baginda berdua terhadap mangsa-mangsa banjir yang memerlukan bantuan.

Seri Paduka Baginda berdua juga mengajak seluruh rakyat untuk bersama mendoakan agar bencana banjir yang melanda beberapa negeri pada ketika ini tidak berpanjangan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.