Program MEDAC tidak terjejas dengan pelaksanaan PKP, Darurat

134

13 JAN : Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pelan dan program untuk membantu usahawan dalam tempoh mencabar ketika ini tidak terjejas dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dan Proklamasi Darurat di seluruh negara.

Menurut beliau, fasa kedua Pelan Pemulihan Usahawan dan Koperasi dengan belanjawan yang diluluskan sebanyak RM17.1 juta di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) tetap akan diteruskan.

“Walaupun kita tidak meramalkan keadaan pandemik semakin buruk, MEDAC, bagaimanapun, telah mengamalkan norma baharu dalam melakukan urusan ketika era pasca COVID hari ini, iaitu pendigitalan. Sebab itu kita mampu menjalankan program kita walaupun dalam keadaan sekarang.

“Ini termasuk Program Bimbingan Orientasi E-Dagang (E-Board); Program Pemecut i4.0; Keusahawanan Tekno bagi Graduan Muda (TpYG); Penerapan Penyelesaian Digital (ADS); Inisiatif Pemulihan bagi Enterpris Sosial (RISE) dan Program PENJANA Komuniti.

“Program latihan dan pembangunan keusahawanan akan dijalankan pula akan kita jalankan secara maya oleh agensi di bawah MEDAC seperti Institut Keusahawanan Nasional (INSKEN), SME Bank serta Institut Koperasi Malaysia atau Institut Koperasi Malaysia (IKM),” ujarnya menerusi satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, menurut Wan Junaidi, program pembiayaan oleh agensi seperti SME Bank, Bank Rakyat dan TEKUN akan diteruskan seperti biasa.

“Kementerian juga akan memastikan proses permohonan pembiayaan di bawah SME Bank, Bank Rakyat, TEKUN dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia bukan sahaja akan mengikut prosedur biasa sebelum PKP tetapi juga akan sedaya upaya mempermudahkan lagi proses yang berkaitan,”jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.