Pengangkutan awam Prasarana jalan seperti biasa

74

13 JAN: Perkhidmatan rel dalam bandar dan bas henti-henti di bawah kendalian Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) tetap beroperasi ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan bermula hari ini.

Syarikat pengangkutan awam yang beroperasi bermula jam 6 pagi setiap hari hingga tengah malam itu membabitkan perkhidmatan rel dan bas Rapid KL di Kuala Lumpur dan Selangor; Rapid Penang di Pulau Pinang dan Seberang Prai, Rapid Kamunting di bandar Taiping, Perak dan Rapid Kuantan di Pahang.

Prasarana menerusi kenyataan media menyatakan perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel akan beroperasi seperti yang dijadualkan dengan masa menunggu antara 2.8 dan 7 minit, bergantung pada waktu puncaknya.

“Penumpang diingatkan agar sentiasa patuh pada arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa dan mengamalkan norma baharu ketika menggunakan pengangkutan awam.

“Prasarana dalam pada itu menggalakkan pelanggan untuk mendapatkan maklumat terkini dari media sosial kendalian Prasarana,” katanya.

Sementara itu, pengguna Rapid KL turut disarankan agar menggunakan aplikasi PULSE untuk mendapatkan maklumat-maklumat mengenai perkhidmatan rel dan bas.

“Aplikasi itu boleh dimuat turun di Google Play dan Apple,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.