Bentuk JK Bebas selepas gubal Ordinan Darurat

169

12 JAN: Pembentukan Jawatankuasa Bebas yang berperanan memantau dan menilai pelaksanaan Darurat di negara ini akan ditentukan selepas Ordinan Darurat digubal.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun berkata, pemilihan ahli-ahli jawatankuasa yang terdiri daripada wakil-wakil kerajaan dan pembangkang juga seterusnya akan dipersembahkan kepada Seri Paduka.

“Melalui Jawatankuasa Bebas tersebut serta juga Jawatankuasa-Jawatankuasa Pilihan Khas, Parlimen Malaysia akan terus menjalankan fungsinya di dalam prosek semak dan imbang sebagai institusi unggul badan perundangan negara,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini memperkenankan tempoh pelaksanaan darurat hingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif COVID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, Seri Paduka turut berkenan terhadap cadangan kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas yang akan dianggotai oleh Ahli-ahli Parlimen kerajaan dan [pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkait.

Pada masa yang sama, Azhar memberitahu, kedudukan dan tanggungjawab semua Ahli Parlimen sebagai wakil rakyat tetap sama dan berterusan walaupun proses perundangan Dewan Rakyat tidak dapat dilaksanakan sepanjang tempoh darurat kerana penggantungan sesi Parlimen bukan bererti ia dibubarkan.

“Oleh yang demikian, semua aktiviti apa-apa Kaukus atau Kumpulan Rentas Parti Parlimen Malaysia serta semua Jawatankuasa Pilihan Khas yang telah ditubuhkan masih boleh diteruskan.

“Kecuali aktiviti-aktiviti tersebut dikekang oleh apa-apa Ordinan yang boleh digubal oleh Yang di-Pertuan Agong mengikut kuasa-kuasa Seri Paduka dalam Perlembagaan Persekutuan,” jelasnya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.