PN masih blok terbesar dalam Dewan Rakyat

11 JAN: Dengan sokongan 110 daripada keseluruhan 220 Ahli Parlimen, kerajaan Perikatan Nasional (PN) masih merupakan blok terbesar di Dewan Rakyat.

Penganalisis politik, Prof Datuk Dr Ismail Sualman berkata, PN masih sah dan kekal menjadi kerajaan memerintah untuk terus mentadbir negara.

Menurut beliau, perpecahan dalam blok pembangkang menyaksikan setakat ini, Pakatan Harapan (PH) hanya mampu meraih sokongan 91 ahli Parlimen.

ismail sualman
ISMAIL SUALMAN

“Tanpa majoriti alternatif, ada ruang kekaburan bagi Yang di-Pertuan Agong untuk percaya bahawa Perdana Menteri masih memiliki majoriti kerana pilihan raya tidak diambil kira.

“Malah, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak perlu meletak jawatan,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Kelmarin, Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub mengumumkan keputusan menarik diri daripada menyokong kerajaan PN selepas meletak jawatan Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) awal bulan ini.

Seperti yang dijelaskannya kepada PN BBC Portal, Ahmad Jazlan membuat keputusan rakyat itu demi kepentingan rakyat dan UMNO.

Dalam pada itu, Ismail yang merupakan Pengarah Pusat Pengajian Perang Saraf Teknologi dan Media Universiti Teknologi MARA (UiTM) memberitahu, kemelut politik sebegini sebenarnya meresahkan rakyat di samping peningkatan kes COVID-19 yang semakin memuncak

“Ia juga membuktikan tindakan Ahli Parlimen yang diperhatikan dan akan dinilai kembali oleh pengundi pada PRU akan datang,” jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.