Lokasi kotak hitam pesawat Sriwijaya Air dikenal pasti

120

11 JAN: Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) telah mengenal pasti lokasi kotak hitam pesawat Sriwijaya Air yang terhempas di perairan Kepulauan Seribu, Indonesia.

Panglima Tentera Nasional Indonesia (TNI), Hadi Tjahjanto berkata, kotak hitam tersebut berada pada kedalaman 23 meter di perairan itu.

Walau bagaimanapun, lokasi sebenar alat berkenaan tidak dinyatakan oleh Hadi dalam siaran media secara langsung di stesen televisyen Indonesia.

Setakat jam 4 petang semalam, lima bungkusan mengandungi cebisan mayat telah dihantar ke Hospital Polis Repulik Indonesia di Kramat Jati.

Seperti dilaporkan Antara, ketua hospital berkenaan, Asep Hendradiana memberitahu, pihaknya sedang mengumpul DNA waris penumpang-penumpang pesawat terbabit.

Sementara itu, Biro Komunikasi dan Informasi Publik, Kementerian Perhubungan Indonesia dalam satu kenyataan memberitahu, pasukan SAR setakat ini telah menemukan beberapa bahagian pesawat seperti pecahan pesawat, jaket penyelamat, beberapa bahagian dalaman pesawat dan barangan penumpang seperti pakaian, beg dan kad pengenalan penumpang.

Pesawat Boeing 737-500 Sriwijaya Air itu terputus hubungan setelah berlepas pada 2.36 petang waktu Indonesia barat dari Jakarta menuju Pontianak, sebelum terhempas di perairan Kepulauan Seribu, Jakarta kelmarin

Penerbangan Sriwijaya SJ-182 itu membawa 62 penumpang termasuk 12 anak kapal.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.