Rina hanya hadir program kementerian Ahad lalu

11 JAN : Menteri Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun, beliau hanya hadir program kementeriannya pada Ahad lalu sebelum disahkan positif Covid-19 dan menafikan turut menghadiri program lain pada hari yang sama seperti yang didakwa pihak tertentu.

Menurutnya, program yang dihadirinya berlansung di perkarangan pejabat KPWKM pada awal pagi Ahad bagi menyempurnakan acara flag-off Skuad Prihatin Negara (SPN) yang menyelaras bantuan banjir di Kota Tinggi.

“Program tersebut berlansung sebelum Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) disahkan positif Covid-19 pada tengah hari itu.

“Selesai program tersebut, saya kemudian terus menuju ke Klinik Kesihatan Putrajaya bagi melakukan swab test apabila merasa kurang sihat.

“Malah, atas dasar tanggungjawab, saya juga telah membatalkan lawatan ke Kota Tinggi pada hari tersebut serta merta selepas melakukan swab test.

“Selepas disahkan positif Covid-19, saya kemudian mengasingkan diri (self quarantine) di rumah sebelum dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh untuk pemantauan lanjut pagi tadi,” jelasnya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau turut menyertakan laporan daripad portal Malaysia Kini berhubung program yang dihadirinya sepanjang 14 hari sebelum disahkan positif Covid-19.

“Di sini saya sertakan juga laporan daripada Malaysia Kini yang menyenaraikan seluruh aktiviti yang saya hadiri dalam tempoh 14 hari sebelum ini, https://www.malaysiakini.com/news/558481 sebagai rujukan bagi mana-mana pihak yang hadir dan menjadi kontak rapat dalam program-program tersebut,” ujarnya.

Sementara itu, beliau menzahirkan ucapan terima kasih kepada semua yang bersimpati dan mengambil berat kepada dirinya setelah dilaporkan positif Covid-19.

“Saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan rasa berterima kasih kepada semua yang mengambil berat terhadap keadaan kesihatan yang disahkan positif Covid-19 pada malam semalam (10 Januari 2021).

“Tiada apa yang lebih membahagiakan apabila dikelilingi keluarga dan pegawai yang amat prihatin dan penyayang,” katanya.

saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan rasa berterima kasih kepada semua yang mengambil berat terhadap keadaan kesihatan yang disahkan positif Covid-19 pada malam semalam (10 Januari 2021).

Tiada apa yang lebih membahagiakan apabila dikelilingi keluarga dan pegawai yang amat prihatin dan penyayang.

Namun saya terpanggil untuk menjawab persoalan yang timbul apabila ada pihak yang mewar-warkan mengenai kehadiran saya ke dua program pada hari Ahad di mana ia adalah tidak benar sama sekali.

Utk pengetahuan semua, saya hanya hadir ke perkarangan pejabat KPWKM pada awal pagi (Ahad) bagi menyempurnakan acara flag-off Skuad Prihatin Negara (SPN) yang menyelaras bantuan banjir di Kota Tinggi. (Sebelum Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) disahkan positif Covid-19 pada tengah hari)

Untuk makluman juga, saya kemudian terus menuju ke Klinik Kesihatan Putrajaya bagi melakukan swab test apabila merasa kurang sihat sejurus program selesai.

Malah, atas dasar tanggungjawab, saya juga telah membatalkan lawatan ke Kota Tinggi pada hari tersebut serta merta selepas melakukan swab test.

Saya kemudian mengasingkan diri (self quarantine) di rumah sebelum dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh untuk pemantauan lanjut pagi tadi.

Di sini saya sertakan juga laporan daripada Malaysia Kini (

https://www.malaysiakini.com/news/558481

yang menyenaraikan seluruh aktiviti yang saya hadiri dalam tempoh 14 hari sebelum ini.

Sebagai rakyat Malaysia, saya akan mematuhi garis panduan penyakit Covid-19 yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.