Tentera Indonesia kesan isyarat pesawat Sriwijaya Air

198

10 JAN: Selain cebisan tubuh manusia, pakaian dan serpihan badan pesawat, tentera Indonesia turut mengesan isyarat dipercayai daripada pesawat Sriwijaya Air yang terhempas di laut berhampiran Jakarta.

Kementerian Pengangkutan Indonesia dalam satu kenyataan hari ini memberitahu, sebuah kapal tentera laut berjaya mengesan isyarat daripada pesawat SJ182.

Penyelam juga berjaya menemukan serpihan pesawat Boeing 737-500 itu pada aras kira-kira 23 meter di bawah permukaan air.

Walau bagaimanapun, Kementerian Pengangkutan Indonesia tidak menyatakan sama ada isyarat tersebut berpunca dari kotak hitam pesawat berkenaan.

Setakat ini, harapan untuk menemukan mangsa yang selamat dalam nahas yang berlaku selepas empat minit pesawat berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta semalam adalah tipis.

“Beberapa bahagian tubuh sudah ditemui dan dibawa ke hospital polis untuk dikenal pasti. Kami masih belum tahu sama ada ia adalah daripada seorang individu.

“Pelbagai barangan dipercayai milik penumpang turut ditemui,” kata jurucakap polis Jakarta, Yusri Yunus kepada AFP.

Selain serpihan bangkai pesawat, antara barangan yang ditemukan adalah sehelai seluar kanak-kanak berwarna merah jambu, tayar dan roda yang rosak serta jaket keselamatan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.