PN tetap utuh tanpa sokongan Ahmad Jazlan

3,318

10 JAN: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) tetap akan terus kukuh dan utuh, biarpun Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, menarik sokongannya, semalam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan bin Md Yusof, berkata beliau percaya tindakan Ahmad Jazlan secara berseorangan tidak menjejaskan keutuhan kerajaan PN kerana ramai lagi Ahli Parlimen lain yang boleh menggantikan tempatnya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mendedahkan ramai Ahli Parlimen dan parti politik lain yang menghubunginya untuk menyatakan sokongan kepada kerajaan PN dan kepemimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Kalau setakat seorang sahaja tiada masalah dan kita masih lagi OK. Ramai lagi orang lain yang memikirkan untuk bersama kerajaan. Kita tidak boleh berfikiran hanya sekadar seorang individu boleh meruntuhkan kerajaan.

“Malah, banyak parti lain dan ahli Parlimen menghubungi saya sendiri yang menyatakan sokongan kepada kepemimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin,” katanya ketika ditemui pemberita di Putrajaya, malam tadi.

Mohd Redzuan berkata demikian ketika ditanya mengenai kedudukan kerajaan PN selepas Ahmad Jazlan mengumumkan beliau menarik balik sokongan diberikan kepada Perdana Menteri, berkuatkuasa serta merta mulai semalam.

Mengulas lanjut, Mohd Redzuan berkata secara peribadi beliau berasa kecewa dan terkilan dengan tindakan Ahli Parlimen Machang berkenaan di saat negara masih berperang dengan ancaman COVID-19 dan banjir di beberapa negeri.

“Mungkin seorang sahaja yang menarik sokongan tetapi mungkin ada dua orang atau lebih yang mahu memberi sokongan kepada kerajaan PN dan Perdana Menteri. Siapa tahu kerana saya sendiri tiada maklumat terkini,” katanya.

Beliau memberitahu, keutamaan kerajaan PN dan Perdana Menteri ketika ini adalah untuk menangani penularan COVID-19 dan bencana banjir serta membangunkan semula ekonomi negara. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.