15,000 warga UiTM terbabit Misi Sukarelawan Pascabanjir

92

9 JAN : Seramai 15,000 warga Universiti Teknologi Mara (UiTM) termasuk alumni universiti tersebut akan terbabit di bawah Misi Sukarelawan Pascabanjir untuk membantu mangsa banjir di beberapa buah negeri.

UiTM menerusi satu kenyataan hari ini berkata, misi sukarelawan banjir itu merupakan inisiatif program UiTM Prihatin yang melibatkan kesemua kampus UiTM.

“Perkhidmatan dan bantuan yang akan dihulurkan ialah khidmat pembersihan pascabanjir di institusi-institusi dan rumah-rumah yang terjejas di kawasan yang berkenaan.

“UiTM berasakan bantuan pascabanjir juga amat penting dan memerlukan tenaga kerja yang ramai untuk itu,” kata kenyataan itu.

Jawatankuasa bencana di setiap kampus cawangan UiTM akan beroperasi 24 jam setiap hari dan bersedia menerima sebarang maklumat serta menghulurkan bantuan yang diperlukan, khususnya kepada warga UiTM yang terlibat dalam bencana itu.

Menurut Naib Canselor UiTM Prof Emeritus Datuk Dr Ir Mohd Azraai Kassim berkata inisiatif tersebut merupakan satu misi bantuan kemanusiaan yang perlu dilakukan bagi meringankan beban mangsa banjir.

“Bencana ini merupakan satu ujian untuk kita semua dan sekali gus menunjukkan semangat kebersamaan dan kasih sayang kita terhadap mereka yang terkesan, khususnya warga UiTM,” katanya menerusi kenyatan itu.

Sementara itu, program UiTM Prihatin turut melancarkan Tabung Bencana Banjir dan sumbangan kepada tabung tersebut boleh dibuat melalui akaun amanah Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) 12177010005741.

“Untuk sebarang keterangan lanjut, boleh hubungi Pegawai Kokurikulum Kanan, Pusat Kokurikulum, Bahagian Hal Ehwal Pelajar Ku Hadzrill Jeeffry Ku Hamzah di talian 03-5544 3590 atau e-mel ke [email protected],” jelas kenyataan itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.