Tuduhan UMNO cuba jatuhkan PN tidak benar

8 JAN: UMNO sentiasa konsisten mahu memperkasakan Muafakat Nasional (MN) dan mengukuhkan pertalian bersama PAS, walaupun parti itu tidak menjadi ahli komponen Perikatan Nasional (PN).

Ketua Penerangannya, Shahril Hamdan berkata, dakwaan bahawa terdapat percubaan demi percubaan untuk menjatuhkan kerajaan PN juga tidak tepat memandangkan Ahli-ahli Parlimen UMNO mendukung dan meluluskan Belanjawan 2021 di setiap setiap peringkat mesyuarat.

Menurut beliau, pendirian ini tegas, jelas dan konsisten sepanjang masa dan tidak benar dakwaan UMNO bertindak ‘flip-flop’ dalam keputusan berhubung MN.

SHAHRIL HAMDAN
SHAHRIL HAMDAN

“Dukungan dan undian tersebut tetap dizahirkan meskipun dalam hal tertentu, jelas terdapat ketidakpuasan hati dari pihak UMNO berhubung pelbagai isu, baik dari segi pertalian politik antara UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mahupun dalam soal dasar kerajaan.

“Maka, jelas sekali selama ini UMNO mendukung kerajaan PN demi kemaslahatan rakyat dan negara yang masih dilanda ancaman wabak COVID-19,” katanya menerusi kenyataan media dalam laman Facebook miliknya, hari ini.

Dalam pada itu, Shahril menegaskan, Biro Politik dan Majlis Kerja Tertinggi UMNO Malaysia yang menjadi badan pembentuk dasar parti selain Perhimpunan Agung tidak pernah sekali-kali pun memutuskan untuk mengadakan sebarang rundingan bersama DAP dan PKR.

Beliau berkata, walaupun pelbagai dakwaan masih dilemparkan khususnya berkenaan kerjasama dengan DAP dan sebagainya namun UMNO sedang dan mahu terus lebih fokus kepada situasi banjir dan pandemik COVID-19 melanda negara.

“Jika UMNO mahu menjalin kerjasama dengan DAP, ia mempunyai peluang sewaktu pertukaran Menteri Besar di Perak. Perkara itu tidak berlaku.

“Dalam majlis terbuka dan tertutup di hadapan kepimpinan parti pelbagai peringkat, termasuklah baru-baru ini, Presiden UMNO berkali-kali mengatakan beliau tidak akan menjalin kerjasama dengan DAP.

“Malah, sehingga hari ini Majlis Kerja Tertinggi meneruskan kelangsungan keputusan dasar parti yang diluluskan oleh Perhimpunan Agung UMNO 2019, yakni tiada kerjasama dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP.

Menurut beliau, selagi dasar itu tidak diubah, seluruh saf kepimpinan masih berpegang kepada keputusan tersebut. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.