Tabung wakaf air hanya bersifat sementara

8 JAN : Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA), Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Tabung Wakaf Tunai Khas Perkhidmatan Air Malaysia atau Wakaf Air hanyalah inisiatif bersifat sementara sebelum kerajaan membangunkan pengurusan bekalan air secara kekal di kawasan-kawasan pedalaman.

Menurut beliau, ini memandangkan lokasi kawasan pedalaman kebiasaannya terletak jauh daripada paip utama pembekal atau operator air negeri, sekali gus memerlukan kos pembinaan yang tinggi.

“Justeru langkah yang digerakkan oleh KASA dengan kerjasama Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) akan membantu penduduk pedalaman untuk mendapatkan bekalan air bertapis menerusi pembiayaan daripada tabung itu, sementara proses pembangunan dilakukan kawasan terlibat.

“Tanggungjawab kerajaan dan pembangunan akan terus dilakukan. Kementerian telah menerima senarai lokasi pedalaman yang memerlukan inisiatif tersebut, namun perkara itu masih belum dimuktamadkan.

“Satu masa nanti, mungkin tempat itu juga akan dibekalkan air oleh operator air negeri,” ujarnya.

Beliau turut mengingatkan orang ramai agar berhati-hati dan tidak terpedaya dengan individu yang mendakwa diri mereka sebagai ejen Wakaf Air.

Katanya, sehingga kini, KASA tidak pernah melantik mana-mana ejen bagi mengutip sumbangan dan sebarang sumbangan bagi inisiatif itu hanya secara dalam talian di laman sesawang YWM.

“Kita sedang berbincang untuk mudahkan orang ramai menyumbang seperti melalui agensi rasmi. Kita akan melantik wakil pusat zakat negeri, tetapi ini masih dalam peringkat perbincangan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.