Pos terapung Pulau Ketam banteras pencerobohan PATI

8 JAN: Kerajaan bersetuju dengan cadangan Pasukan Bertindak Kebangsaan untuk membina Pos Terapung Gabungan Keselamatan di Pulau Ketam, Selangor bagi membanteras pencerobohan pendatang asing tanpa izin (PATI).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tindakan itu diambil bagi memperkukuh kawalan sempadan di Pulau Ketam berikutan peningkatan kemasukan dan tangkapan PATI yang ketara dari 2019 dan 2020.

“Pada 2019 seramai 328 PATI telah ditangkap di Pulau Ketam dan sebanyak 21 rampasan dibuat dengan nilaian RM2,344,573.

“Namun jumlah ini terus meningkat pada 2020 dengan seramai 2,002 PATI telah ditangkap dan 207 rampasan dibuat dengan nilai RM 11,736,918.87,” katanya dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau memberitahu, pasukan keselamatan berjaya menahan seramai 26 PATI dan merampas sembilan kenderaan darat dalam Op Benteng di seluruh negara semalam.

Berhubung tindakan penguatkuasaan, Ismail Sabri berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan 277 individu semalam atas kesalahan ingkar arahan prosedur operasi standard (SOP).

Menurut beliau, daripada jumlah itu, seramai 276 orang telah dikompaun manakala seorang lagi direman.

“Antara kesalahan ingkar SOP termasuk gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri (102), tidak memakai pelitup muka (67), aktiviti pusat hiburan (64), gagal mematuhi arahan penjarakan fizikal (43),” jelasnya.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan masih memperketatkan pintu masuk sempadan negara dalam usaha mengekang penularan wabak COVID-19 dari negara luar.

“Sebagai contoh, walaupun terdapat cadangan Projek Rintis Gelembung Perjalanan Qatar Airways – Langkawi bagi tujuan pelancongan, kerajaan masih belum membenarkannya,” katanya.

Menjelang pembukaan semula sesi persekolahan tahun ini, beliau mengingatkan para guru dan pensyarah serta keluarga yang akan kembali bertugas ke Sabah, mereka perlu menjalani ujian saringan swab tiga hari sebelum pulang.

Ismail Sabri menambah, bagi yang pulang ke Sarawak mereka perlu membuat saringan swab sama ada sebelum pulang atau sewaktu tiba di pintu masuk Sarawak.

“Semua kos untuk saringan swab akan ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Kesihatan,” jelasnya.

Bagi yang pulang ke Sarawak juga mereka perlu menjalani kuarantin sejurus tiba di Sarawak sama ada di institut pendidikan guru (IPG) atau mana-mana tempat yang ditetapkan oleh kerajaan Sarawak.

Semua kos kuarantin akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri Sarawak. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.