Perkeso tubuh badan bertindak khas Covid-19

162

8 JAN : Timbalan Menteri Sumber Manusia, Awang Hashim berkata, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menubuhkan pasukan badan bertindak khas untuk menyiasat tuntutan pekerja yang dijangkiti Covid-19 di bawah Skim Bencana Kerja Perkeso.

Menurut beliau, semua permohonan pencarum yang terjejas itu akan diproses secepat mungkin dalam tempoh maksimum selama 45 hari daripada hari kes diterima.

“Kita tubuhkan ‘team’ prihatin untuk menyelesaikan masalah ini dan ‘task force’ khusus untuk menyiasat dan mempercepatkan proses pembayaran.

“Jika permohonan itu memenuhi semua syarat Perkeso, kita akan membuat pembayaran secepat mungkin. Selesai proses hari ini, esok boleh bayar.

“Kes yang kita terima sebagai bencana kerja adalah bagi mereka yang telah disahkan terkena jangkitan Covid-19 di tempat kerja sahaja.

“Bagaimanapun kes yang disahkan dijangkiti daripada keluarga, jangkitan sosial dan tidak positif Covid-19 (kontak rapat) adalah tidak layak untuk membuat tuntutan di bawah skim berkenaan dan Perkeso berhak untuk menolak permohonan terbabit,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Tritahunan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Kedah hari ini.

Menerusi skim itu jelas beliau, kesemua pencarum terbabit akan dibayar sebanyak 90 peratus daripada gaji mereka mengikut jumlah hari dirawat di hospital, sehinggalah pencarum terbabit disahkan negatif virus berkenaan.

Katanya lagi, Perkeso menerima sebanyak 376 permohonan di bawah skim berkenaan sepanjang tahun 2020.

“Seramai 129 pencarum daripada jumlah itu telah menerima bayaran faedah di bawah skim tersebut yang melibatkan peruntukan sebanyak RM 216,898.94, manakala sebanyak 42 kes telah ditolak dan 205 kes masih dalam siasatan,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.