Malaysia Grand Challenge dilancar, dana RM220 juta

218

8 JAN: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) hari ini melancarkan Malaysia Grand Challenge (MGC) dengan dana berjumlah RM220 juta menerusi Rancangan Malaysia Ke-12 bagi menggalakkan aktiviti penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi (R&D&C&I) dalam kalangan syarikat pemula serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini.

Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata, pelancaran MGC antara lain bertujuan mengajak masyarakat bersama-sama cuba mengatasi permasalahan serta menambah baik kehidupan masyarakat, sistem ekonomi dan persekitaran sama ada di peringkat nasional mahupun global.

Beliau berkata, antara bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang akan diberikan keutamaan untuk mendapatkan dana berkenaan termasuklah berkaitan perubahan iklim, keselamatan makanan dan bekalan air, kelestarian tenaga, krisis kesihatan, pembangunan infrastruktur dan pengangkutan serta pertumbuhan ekonomi mampan.

“Justeru, mulai 2021, MOSTI akan menawarkan pembiayaan dana R&D di bawah Program Dana Pemacu Teknologi Strategik (PEMACU) yang diperluaskan kepada syarikat pemula dan PKS melalui pelbagai agensi di bawah MOSTI.

“Peruntukan berkenaan akan disalurkan menerusi lima skim iaitu Dana Pembiayaan R&D di bawah Program PEMACU iaitu Dana Penyelidikan Strategik (SRF); Dana Pembangunan Teknologi 1 (TeD1), Dana Pembangunan Teknologi 2 (Ted2), Dana Bridging (BGF) dan Dana Applied Innovation (AIF) di bawah PEMACU,” katanya dalam satu kenyataan selepas melancarkan MGC di Putrajaya. hari ini.

Berikutan itu, Khairy berkata, MGC akan memperkenalkan pelbagai insentif dan langkah kolaboratif melalui penggunaan teknologi pengganggu dalam usaha mengarusutamakan bidang sains, teknologi dan inovasi, adalah untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan dan berteknologi tinggi, pada masa depan.

Menurut beliau, pelancaran MGC juga sejajar dengan usaha negara untuk merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (SPV 2030) dan mencapai Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) seperti digariskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Pelancaran MGC bakal memberi manfaat dalam perkembangan inovasi, kreativiti dan kadar pengkomersialan produk tempatan melalui penggunaan teknologi lestari, seterusnya mengurangkan kebergantungan negara kepada teknologi serta inovasi luar,” jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.