Beli Mercedes baharu, KM P. Pinang teruk kena kecam

431

8 JAN: Pembelian kenderaan rasmi baharu iaitu Mercedes-Benz S560e bernilai RM458,000 untuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow dikecam hebat pelbagai pihak termasuk sekutu politiknya sendiri.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kesal kerana pembelian kereta mewah keluaran 2019 itu dilakukan ketika rakyat dalam keadaan terjejas akibat COVID-19 dan banjir.

“Tiada keperluan beli kereta MEWAH menggunakan duit rakyat semasa ratusan ribu hilang kerja musim COVID dan puluhan ribu terjejas sebab banjir teruk,” tegasnya melalui hantaran Facebook, hari ini.

Beliau berkata, sekarang bukan masa untuk bermewah dan tumpuan mesti diberikan sepenuhnya kepada rakyat.

Sementara itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam satu kenyataan menjelaskan, pembelian kereta itu dibuat bagi menggantikan kereta rasmi sedia ada yang dibeli pada 2013.

Menurut kenyataan tersebut, keputusan untuk membeli kereta itu dibuat selepas mendapat kelulusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada 29 November 2019 dengan penjimatan sebanyak RM127,000 daripada harga asal.

Pada 2013, kerajaan negeri Pulau Pinang membeli sebuah kereta jenis Mercedes-Benz S300L ketika Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri.

Pada Ogos 2019, kerajaan Pulau Pinang membeli 15 kereta Toyota Camry 2.5V baharu bernilai RM2.77 juta untuk anggota Exco kerajaan negeri bagi menggantikan kereta rasmi model sama yang dibeli pada 2013.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.