Alasan kerajaan negeri tidak masuk akal

252

8 JAN: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menyifatkan alasan yang diberikan kerajaan negeri Pulau Pinang membeli kereta baharu berharga hampir setengah juta kerana kereta kegunaan Ketua Menteri sudah berusia tujuh tahun, sebagai alasan yang tidak masuk akal.

Ketua Biro Perpaduan Nasionalnya, Puvaniten Helan Govan berkata, terdapat penduduk di negeri itu yang masih hidup sengsara, sebagai contoh kisah sebuah keluarga yang tinggal di dalam kereta berbulan-bulan lamanya dan hanya dibantu kerajaan  apa nasib keluarga itu tular di media sosial.

“Itu adalah salah satu contoh bagaimana situasi kebajikan rakyat Pulau Pinang begitu terabai dan tidak terjaga langsung sehingga ada yang terpinggir dan terlepas pandang. 

“Sepatutnya pemimpin politik meletakkan kebajikan, keselamatan nyawa dan kesejahteraan rakyat sebagai agenda utama khususnya ketika kita masih dalam usaha memerangi pandemik Covid-19 yang masih berleluasa ketika ini,” katanya menerusi kenyataan media hari ini.

Tambah beliau, sekiranya keputusan menukar kenderaan mewah tersebut dibuat oleh Kerajaan Pusat, pastinya kepimpinan DAP akan segera mempersoalkannya.

Terdahulu, Kon Yeow semalam menerima kereta rasmi baharu jenis Mercedes S560e model tahun 2019 berharga kira-kira RM458,000  bagi menggantikan kereta rasmi sedia ada iaitu Mercedes S300L yang dibeli pada 2013. 

Pembelian kenderaan rasmi baharu iaitu Mercedes-Benz S560e untuk Ketua Menteri Pulau Pinang, dikecam hebat pelbagai pihak termasuk sekutu politiknya sendiri.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman turut meluahkan rasa kesal kerana pembelian kereta mewah keluaran 2019 itu dilakukan ketika rakyat dalam keadaan terjejas akibat COVID-19 dan banjir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.