302 pencawang elektrik ditutup ekoran banjir di Pahang

8 JAN :  Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB), Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata sebanyak 302 pencawang elektrik di Pahang ditutup berikutan banjir yang yang melanda negeri sejak Ahad lalu.

Menurut beliau, daripada jumlah tersebut, daerah Temerloh paling banyak pencawang elektrik yang ditutup iaitu sebanyak 65 buah, selain beberapa daerah yang terletak di jajaran Sungai Pahang yang sedang melimpah teruk setakat ini.

“Daripada jumlah keseluruhan itu, 196 pencawang elektrik telah pun kembali dibuka manakala bakinya masih ditutup kerana air di lokasi pencawang elektrik tersebut belum surut. 

“Genset telah dihantar di kawasan terbabit untuk membekalkan bekalan elektrik dengan memberi keutamaan di pusat pemindahan sementara yang dihuni ramai mangsa, selain kawasan pedalaman. 

“Kita akan membuka semua pencawang tersebut dengan kadar segera tetapi proses membuka semula pencawang elektrik perlu menunggu air surut terlebih dahulu kerana faktor keselamatan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau Pencawang Masuk Utama Kuantan Utara di Kampung Tiram di sini, hari ini. 

Sementara itu Mahdzir memohon kerjasama orang ramai agar tidak menularkan sebarang maklumat yang tidak sahih seperti TNB memutuskan perkhidmatan elektrik, melepaskan air empangan dan sebagainya.

“TNB minta orang ramai tidak menularkan berita tidak benar yang berkaitan TNB seperti dakwaan kita akan memutuskan bekalan elektrik atau melepaskan air empangan kerana berita seperti ini hanya akan menimbulkan panik. 

“Maklumat rasmi boleh mereka perolehi dengan merujuk kenyataan rasmi TNB kerana setiap tindakan yang TNB lakukan akan dimaklumkan kepada orang ramai,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.