TNB nafi berita palsu air empangan punca banjir

152

7 JAN: Tenaga Nasional Berhad (TNB) menafikan khabar angin kononnya banjir besar yang berlaku di beberapa kawasan Pahang adalah berpunca daripada pelepasan air di Empangan Sultan Abu Bakar, Cameron Highlands dan Empangan Susu, Ulu Jelai, Pahang.

Berikutan itu TNB menasihatkan orang ramai supaya tidak terus berkongsi hantaran di media sosial pihak tidak bertanggungjawab, yang mendakwa, berlaku pelepasan air di kedua-dua empangan terbabit.

Pengurus Besar TNB Negeri Pahang, Datuk Baderul Sham Saad berkata, pihaknya ingin menegaskan paras air di dua empangan berkenaan berada pada aras selamat dan tiada keperluan pelepasan air buat masa ini.

Katanya, TNB sentiasa memantau keadaan semasa paras air di kedua-dua empangan itu, seterusnya akan memaklumkan kepada pihak berkuasa sebarang tindakan yang akan diambil bagi keselamatan penduduk setempat.

“Saya nasihatkan kepada pengguna supaya sentiasa merujuk kepada pihak TNB bagi memastikan kesahihan sebarang berita yang tular di medial sosial dan tidak berkongsi hantaran yang mendakwa, pelepasan air di dua empangan itu menyebabkan banjir di beberapa daerah di negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau memberitahu, paras air di empangan hidroelektrik TNB di Cameron Highlands, berada di bawah paras limpahan dan tiada pelepasan air berlaku seperti yang didakwa dalam hantaran media sosial itu.

Baderul Sham berkata, orang ramai dinasihatkan supaya menyemak terlebih dahulu kesahihan hantaran di media sosial sebelum membuat perkongsian bagi mengelakkan kegusaran masyarakat.

“Bagi sebarang maklumat lanjut mengenai perkhidmatan dan bekalan elektrik, orang ramai boleh menghubungi talian TNB CareLine di 15454 atau Facebook TNB CareLine,” katanya.

Sebelum ini, tular dalam media sosial mendakwa berlaku pelepasan air Empangan Sultan Abu Bakar, Cameron Highlands dan Empangan Susu, Ulu Jelai hingga menyebabkan kejadian banjir besar di beberapa daerah.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.