RoS tolak pendaftaran Pejuang

7 JAN: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) menolak permohonan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) yang diketuai bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, untuk mendaftar parti itu sebagai sebuah parti politik.

Memetik laporan Bernama, peguam Mior Nor Haidir Suhaimi yang mewakili Pejuang berkata, RoS telah menghantar surat kepada Setiausaha Agung Penaja Pejuang, Datuk Amiruddin Hamzah mengenai penolakan permohonan itu pada jam 5.50 petang semalam.

Menurut beliau, Ros memberi alasan permohonan ditolak kerana pendaftaran Pejuang dibuat secara tidak teratur.

“Kita menunggu arahan anak guam untuk tindakan seterusnya kerana dalam proses ini arahan yang ada mungkin untuk merayu kepada Kementerian Dalam Negeri,” katanya kepada pemberita selepas prosiding di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datin Seri Mariana Yahya.

Hari ini sepatutnya ditetapkan bagi pendengaran permohonan kebenaran semakan kehakiman yang difailkan Pejuang bagi mencabar tindakan RoS yang masih belum meluluskan pendaftaran parti itu.

Mior Nor Haidir berkata, berikutan keputusan RoS itu, Pejuang menarik balik permohonan kebenaran semakan kehakiman itu atas alasan ia menjadi akademik.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.