PDRM tahan 393 individu langgar arahan PKP

7 JAN: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan seramai 393 individu semalam atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu, seramai 372 orang dikenakan kompaun manakala 21 lagi direman.

“Antara kesalahan ingkar arahan PKP termasuk aktiviti pusat hiburan (195), tidak memakai pelitup muka (89), gagal menyediakan peralatan merekod butiran pelanggan (70), gagal mematuhi arahan penjarakan fizikal (36) dan lain-lain (3),” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

ISMAIL SABRI YAAKOB
ISMAIL SABRI YAAKOB

Beliau menambah, pasukan keselamatan berjaya menahan 49 pendatang asing tanpa izin (PATI) dan dua tekong serta merampas tujuh kenderaan darat.

Sebanyak 111 sekatan jalan raya dilaksanakan semalam melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), PDRM, Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem).

Ismail Sabri memberitahu, penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah melakukan 1,449 pemeriksaan khas pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan mendapati kesemya premis mematuhi SOP yang ditetapkan.

Sementara itu, berhubung lawatan ke pusat pemindahan sementara (PPS) mangsa banjir Ulu Dong di Raub, Pahang hari ini, beliau berkata, keadaan adalah baik dan tersusun serta segala peraturan dan SOP dipatuhi dengan baik.

“Semua mangsa serta petugas memakai pelitup muka pada setiap masa. Saya berharap keadaan di pusat-pusat pemindahan lain juga sama.

“Pastikan kita bukan sahaja terselamat dari arus deras banjir, namun juga dari jangkitan COVID-19,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.