Muhyiddin Tinjau Program Peningkatan-Pemahiran SG Academy

7 JAN : Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini meninjau pelaksanaan program peningkatan dan pemahiran semula (reskilling and upskilling) di pusat latihan SG Academy di Sentul Kuala Lumpur.

Dalam tinjauan tersebut, Muhyiddin meluangkan masa bertemu dengan para pelatih yang menyertai kursus jangka pendek program kulinari dan pengendalian dron yang ditawarkan di pusat latihan tersebut.

Muhyiddin menyatakan rasa teruja beliau melihat kelengkapan yang disediakan dengan jurulatih yang berpengalaman dalam meningkatkan kompetensi para pelatih.

“Saya merasa teruja melihat sendiri fasiliti di pusat tersebut dan dapat bertemu dengan pelatih di sana yang datang dari pelbagai latar belakang.

“Ada antaranya graduan, siswazah menganggur, mereka yang telah diberhentikan kerja dan ada juga yang memiliki perniagaan tetapi mahu meningkatkan kemahiran.

“Saya gembira apabila diberitahu oleh para pelatih bahawa program ‘upskilling dan reskilling’ yang merupakan inisiatif di bawah PENJANA membantu mereka untuk mencorakkan kehidupan yang lebih baik selepas menamatkan latihan kelak,” ujarnya menerusi satu kenyataan di facebook rasmi beliau.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan turut mengiringi Muhyiddin dalam tinjauannya itu

Kata Muhyiddin lagi, sehingga 31 Disember 2020 yang lalu, seramai 134,736 individu telah mengambil bahagian dalam program ‘upskilling dan reskilling’ di seluruh negara.

“Saya doakan kesemua pelatih di bawah program ‘upskilling dan reskilling’ yang sedang mengikuti latihan di seluruh negara, mendapat manfaat daripada inisiatif kerajaan ini seterusnya dapat kembali bersaing dan segera memasuki pasaran pekerjaan, Insya-Allah,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.