Kartel daging: 2 pegawai MAQIS ditahan SPRM

154

7 JAN: Dua pegawai Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Johor ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima rasuah berkaitan kes kartel penyeludupan daging import haram ke Malaysia.

Difahamkan kedua-dua pegawai disyaki itu yang berusia 27 dan 31 tahun ditahan selepas hadir memberi keterangan bagi membantu siasatan di Pejabat SPRM Johor malam tadi.

Pengarah SPRM Johor, Datuk Azmi Alias ketika dihubungi, mengesahkan tangkapan itu, namun enggan mengulas lanjut berikutan kes masih dalam siasatan.

“Kedua-dua mereka akan dibawa ke Mahkamah Majistret pagi ini bagi permohonan reman bagi membantu siasatan lanjut kes berkenaan.

“Siasatan dijalankan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009,” katanya.

Isnin lalu, seorang pengarah dan tiga pekerja sebuah syarikat pengimport daging sejuk beku, di sini, direman empat hari berakhir hari ini.

Kesemua mereka yang direman itu berusia antara 39 hingga 50 tahun.

Empat direman berkenaan membabitkan pengarah, pengarah operasi, kerani syarikat sebuah syarikat pengimport daging sejuk beku serta seorang lagi pengarah syarikat lain.

Media sebelum ini melaporkan mengenai kartel daging import yang dipercayai membawa masuk daging yang diragui status halal.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.