Akaun media sosial Donald Trump disekat

170

7 JAN : Selepas penyokong Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menyerbu masuk ke bangunan Capitol, Facebook, Instagram dan Twitter dilaporkan telah menyekat akaun Trumph semalam.

Penyekatan akaun media sosial Trump dimulai Twitter dengan memberi amaran sekatan selama 12 jam yang dikenakan sebelum ini akan dilanjutkan, sekiranya Trump tidak memadam ciapan yang melanggar polisi syarikat itu dan ia boleh menyebabkan akaunnya ditutup.

“Berikutan berlakunya kekacauan yang belum pernah terjadi sebelum ini di Washington DC dan ia sedang berterusan, kami meminta tiga Tweet @realDonaldTrump yang disiarkan hari ini dipadamkan kerana melanggar peraturan terhadap dasar Integriti Sivik kami,” kata syarikat media sosial itu melalui kenyataan yang tersiar di laman webnya. 

Sebelum ini, Twitter telah menyekat tiga ciapan Trump termasuk video yang dimuat naik beliau yang mengulangi dakwaannya pilihan raya presiden “dicuri dari kami” dan menggesa penyokongnya pulang.

Ciapan kedua dari Trump pula mempertahankan tindakan merusuh yang dilakukan penyokongnya.

YouTube memadam video tersebut di laman webnya dan Facebook serta anak syarikatnya Instagram pula telah  menyekat akaun Trump selama 24 jam.

Facebook dalam satu kenyataan berkata syarikat tersebut telah mengesan dua pelanggaran polisi di laman akaun Presiden Trump yang menyebabkan ia disekat selama 24 jam,” jelas Facebook dalam satu kenyataan.

Trump dan sekutu politik mendakwa kekalahan kepada Demokrat Joe Biden pada pilihan raya baru-baru ini adalah disebabkan berlakunya penipuan, telah mencetus kemarahan penyokongnya.

Jabatan Kehakiman juga tidak menemukan bukti untuk menyokong dakwaannya mengenai wujudnya penipuan pengundian.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.