Agong tinjau situasi banjir Pahang dari udara

124

7 JAN: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan meninjau situasi bencana banjir di sekitar Pahang melalui udara dengan menggunakan helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), pesawat EC725.

Memetik hantaran dalam laman Facebook Istana Negara, Seri Paduka berangkat dari Pengkalan Udara TUDM, Kuantan kira-kira jam 9.00 pagi, diiringi Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

Seri Paduka turut dijadualkan mendarat di Kuala Lipis, Pahang untuk menyantuni mangsa banjir yang ditempatkan di dua pusat pemindahan sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan Clifford dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chung Hwa.

Seramai 95 mangsa banjir daripada 36 keluarga ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Clifford, manakala seramai 192 daripada 57 keluarga ditempatkan di SJKC Chung Hwa.

Selepas lawatan ke Kuala Lipis, Al-Sultan Abdullah dijadualkan mendarat di Mentakab dan Temerloh untuk menyantuni mangsa banjir yang ditempatkan di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan Mentakab dan PPS Dewan Majlis Perbandaran Temerloh.

Seramai 136 mangsa banjir daripada 28 keluarga ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Mentakab, manakala seramai 114 daripada 30 keluarga ditempatkan di Dewan Majlis Perbandaran Temerloh.

Selain menyantuni mangsa banjir, Seri Paduka ]berkenan mengurniakan sumbangan kepada mangsa banjir bagi meringankan beban yang ditanggung.

Keberangkatan Yang di-Pertuan Agong ini mencerminkan keperibadian dan keprihatinan tinggi Seri Paduka terhadap mangsa banjir dan golongan yang memerlukan bantuan.

Seri Paduka mengajak seluruh rakyat bersama baginda mendoakan agar bencana banjir yang melanda beberapa negeri pada ketika ini tidak berpanjangan sehingga mengorbankan nyawa dan harta benda.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.