ESSCom keluar senarai penjenayah dikehendaki

63

6 JAN : Senarai terkini 21 penjenayah rentas sempadan di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone)yang dikehendaki Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) dikeluarkan hari ini termasuk lima nama baharu.

ESSCom, dalam satu kenyataan hari ini, berkata kesemua suspek dikehendaki itu adalah warga asing dan mempunyai kaitan serta terbabit dalam jenayah termasuk penculikan yang berlaku di ESSZone.

Menurut Komander ESSCom, Datuk Ahmad Fuad Othman, lima suspek baharu yang disenaraikan ESSCom itu ialah Japs @ Mujafar Sawadjaan; Mujimmar Sawadjaan; Mundi Sawadjaan; Hj Wahad @ Talib serta Barah Udong @ Elvin.

Nama-nama yang sudah ada dalam senarai orang dikehendaki sebelum ini iala Apo Mike @ Majan Sahidjuan; Al Munjir Yadah; Salip Mura; Raden Abuh; Marajan @ Manajan Asiri; Sangbas Parisko; Hamsan Pakkan @ Black Cobra; Sabri Madrasul @ Salip Jul; Ben Tatoh Quirino; Jul @ Jul Hasan; Jul Aksan Abdurajan @ Halimaw; Tampi @ Bunju; Long Sahirin; Haibin Mubin @ Apo Kuhambo; Halipa dan Basaron Arok.

“Daripada ‘senarai dikehendaki’ sebelum ini, ada lima nama dikeluarkan kerana tiga daripadanya ditembak mati dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Filipina, manakala dua lagi masing-masing ditangkap dan menyerah diri.

“Senarai nama penjenayah dikehendaki itu dikemas kini setiap enam bulan,” katanya lagi.

Beliau meminta masyarakat supaya memberi kerjasama kepada pasukan keselamatan dan menghubungi Pusat Operasi ESSCom di talian 089-863181/016 atau WhatsApp 013-8803585 dan 019-2305909 untuk sebarang laporan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.