Denda, penjara padah buang sampah dalam sungai

254

6 JAN: Wanita yang tular dalam media sosial kerana selepas aksinya membuang sampah ke dalam sungai tersebar, semalam, bakal dikenakan tindakan tegas termasuk denda maksimum RM2,000 atau penjara.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan dalam satu kenyataan berkata, pihak berkuasa sudah mengeluarkan notis temu siasat mengikut seksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kepada pemilik kenderaan berkenaan.

Menurut JPJ Kelantan, perbuatan membuang sampah daripada kenderaan bermotor adalah satu kesalahan yang boleh didakwa mengikut Kaedah 52 Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959.

“Jika disabitkan kesalahan, hukuman boleh dikenakan terhadap pelaku mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh didenda maksimum RM2,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi enam bulan.

“Jika sabitan kesalahan kedua didenda tidak melebihi RM4,000 atau dipenjara tidak melebihi dua bulan penjara atau kedua-duanya,” kata JPJ Kelantan.

Berikutan itu, JPJ Kelantan menasihatkan masyarakat supaya tidak menjadikan amalan membuang sampah dari kenderaan kerana ia boleh mencemarkan alam sekitar serta membahayakan pengguna jalan raya lain.

Terdahulu, tular video sebuah kereta yang berhenti di atas jambatan sebelum seorang wanita membuang sampah ke dalam sungai menerusi tingkap.

Video berdurasi 20 saat itu mendapat kecaman daripada netizen yang mengatakan individu berkenaan tiada kesedaran sivik.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.