Op Murni ATM libatkan 4,983 anggota, 1,015 jentera

5 JAN : Seramai seramai 4,983 pegawai dan anggota tentera berserta 1,015 aset Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan terlibat dalam Op Murni bagi membantu mangsa-mangsa banjir di enam buah negeri yang terjejas teruk, kata Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Menurut beliau, Op Murni akan melibatkan enam negeri iaitu Johor, Pahang, Terengganu, Selangor, Kelantan dan Perak dilanda bah sejak akhir minggu lepas, dan kini melibatkan pemindahan 22,699 mangsa banjir di 282 pusat pemindahan.

“Anggota serta jentera yang terlibat dalam Op Murni ini akan membantu memindahkan mangsa banjir, selain memasang jambatan jenis ‘bailey bridge’ bagi menghubungkan jalan kampung yang terputus akibat bencana tersebut dengan pusat bandar.

“Aset-aset ATM yang terlibat dalam operasi ini ialah 800 buah trak pelbagai saiz, 197 pelbagai bot, 10 jambatan bailey bridge, enam buah helikopter dan dua buah pesawat pengangkut,” jelasnya.

Beliau berkatanya demikian dalam sidang media mengenai atur gerak ATM dalam Op Murni Bantuan Pengurusan Bencana Banjir, di Wisma Pertahanan di sini.

Beliau berkata ATM juga telah mengatur gerak sebahagian trup dan asetnya ke negeri-negeri terjejas teruk iaitu iaitu daripada Batalion 12 Rejimen Askar Melayu Diraja di kawasan tanggungjawab di Pahang iaitu Kuantan dan Maran, manakala Rejimen Pertama Kor Armor Diraja di kawasan Pekan dan Rompin.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.