Berita Malaysia sejuk seperti London Feb ini palsu

78

5 JAN : Dakwaan laporan cuaca musim sejuk seperti kota London bakal melanda Malaysia pada Februari nanti adalah tidak benar sama sekali. 

Perkara itu disahkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memaklumkan, dakwaan yang tular di media sosial dan aplikasi WhatsApp itu adalah maklumat palsu, yang pernah tersebar pada 2016 dan telah diulang siar sekali lagi. 

Menurutnya, keadaan cuaca sejuk yang dialami di kebanyakan kawasan di Semenanjung terutamanya pantai timur dan pantai barat ketika ini, disebabkan keadaan cuaca lembap dan mendung yang berterusan dalam tempoh beberapa hari, akibat luruan angin sejuk yang melanda negara.

“Selain itu, keadaan rantau negara yang berawan dan tiada sinaran matahari secara terus untuk tempoh beberapa hari yang lepas, turut menyumbang kepada berlakunya keadaan cuaca yang lebih sejuk daripada biasa,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Pada 3 Januari lepas, suhu harian minimum terendah yang direkodkan di Terengganu, Pahang dan Johor ialah 21 hingga 22 darjah Celsius dan keadaan itu adalah biasa apabila hujan serta mendung berlaku sepanjang hari.

Oleh itu, orang ramai diingatkan supaya mendapatkan maklumat sahih berkenaan ramalan dan amaran cuaca, melalui laman web rasmi dan laman media sosial rasmi MetMalaysia atau melalui talian hotline 1-300-22-1638 dan aplikasi myCuaca. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.