Rizalman tak setuju cadangan UMNO pecat Annuar

4 JAN: UMNO tidak perlu memecat Tan Sri Annuar Musa dari parti itu semata-mata hanya kerana beliau berbeza pendapat dengan pucuk pimpinan dan suara akar umbi.

Ketua UMNO Bahagian Bandar Tun Razak, Datuk Rizalman Mokhtar tidak bersetuju apabila Pemuda UMNO Pasir Puteh mengusulkan agar Ahli Parlimen Ketereh berkenaan dipecat dari UMNO hanya kerana berdasarkan banyak kenyataan beliau yang dilihat tidak seiring dengan kemahuan akar umbi.

“Sebagai sebuah parti yang pernah kalah dan ditolak rakyat seharusnya pimpinan UMNO belajar dari pengalaman yang silam. Antara punca UMNO kalah dahulu kerana mengamalkan politik sempit yang menghukum kepada mana-mana pemimpin yang dilihat tidak sehaluan dengan pucuk kepemimpinan atau yang berani menegur untuk kebaikan parti.

“Saya bukan menyokong semua kenyataan yang dibuat oleh Annuar tetapi lebih baik ada pimpinan yang berani bercakap benar ke arah kebaikan UMNO.

RIZALMAN MOKHTAR
RIZALMAN MOKHTAR

“UMNO perlu ada pimpinan yang pelbagai corak. Pimpinan yang boleh memberi pandangan dan yang boleh menerima pandangan.

“Adakah bercakap dengan nada yang tidak seiring dengan kemahuan yang ramai dalam UMNO sudah dianggap menjadi satu kesalahan?” katanya dalam satu kenyataan menerusi laman Facebook miliknya, hari ini.

Media semalam melaporkan Ketua Pemuda UMNO Pasir Puteh, Muhammad Saifullah Ali, mengusulkan supaya Annuar yang juga Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), dipecat dari parti itu.

Muhammad Saifullah dipetik sebagai berkata, UMNO perlu mengambil tindakan tegas dengan memecat keahlian Annuar selepas beliau dilihat menjadi jurucakap kepada Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Justeru, Rizalman berkata beliau berharap budaya menghukum seseorang pemimpin atau ahli UMNO yang tidak sebulu dengan pimpinan tertinggi wajar dihentikan.

“Saya harap budaya menghukum ini perlu dihentikan. Kalau tidak bersetuju perlu ada adabnya dan kalau tidak suka perlu ada sempadannya.

“Pada saya, Annuar mempunyai gaya dan corak yang tersendiri untuk membantu memperkukuhkan UMNO,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.