Pengarah, pekerja syarikat import daging dicekup SPRM

144

4 JAN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Johor menahan empat individu yang terdiri daripada pengarah dan pekerja syarikat pengimport daging sejuk beku kerana disyaki terlibat dengan kegiatan rasuah dan penyeludupan bahan makanan tersebut.

Suspek-suspek yang berumur dalam lingkungan 39 hingga 50 tahun ditahan di pejabat SPRM Johor malam tadi.

Menurut sumber, tangkapan itu bertujuan membantu siasatan yang sedang dijalankan berhubung kes berkenaan.

“Siasatan dijalankan di bawah Akta SPRM 2009,” katanya seperti dilaporkan BH Online, hari ini.

Sumber menambah, SPRM sudah mengenal pasti pengimport daging sejuk beku yang dipercayai terbabit dengan rasuah dalam aktiviti penyeludupan bahan mentah sejuk beku yang dilarang dibawa masuk ke negara ini.

“SPRM mendapat kerjasama beberapa agensi seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Jabatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

“SPRM memandang serius perkara ini kerana ia membabitkan isu kepentingan rakyat khususnya umat Islam di negara ini,” jelasnya.

Sementara itu, Pengarah SPRM Johor, Datuk Azmi Alias ketika dihubungi mengesahkan tangkapan itu dan berkata kesemua yang ditahan akan dibawa ke Mahkamah Majistret pagi ini bagi permohonan reman.

Baru-baru ini, media melaporkan tentang skandal berkaitan kegiatan mengimport daging mentah dari luar negara yang didakwa menggunakan logo halal palsu.

Setakat ini, sepasang suami isteri yang merupakan pengarah sebuah syarikat mengimport daging sejuk beku telah didakwa di mahkamah atas dakwaan melakukan kesalahan tersebut.

Sementara itu, pengarah dan tiga pekerja syarikat terbabit direman selama empat hari bermula hari ini.

Perintah reman dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Johor Bahru, Nur Izzaty Muhammad Zahari, selepas SPRM Johor membuat permohonan berkenaan, pagi tadi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.