Isu air: MP PKR saman kerajaan negeri Selangor

528

4 DIS: Seramai 750 pengguna diketuai Ahli Parlimen PKR Wangsa Maju, Datin Paduka Dr Tan Yee Kew, menyaman kerajaan negeri Seangor di mahkamah, pada minggu depan kerana masalah gangguan air dihadapi mereka akibat pencemaran di sungai utama di Lembah Klang.

Mereka juga menamakan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Jabatan Alam Sekitar dan Lembaga Pengurusan Air Selangor (LUAS), kerajaan Persekutuan dan beberapa pihak lain sebagai responden dalam tuntutan mahkmah berkenaan.

Difahamkan Yee Kew juga memutuskan untuk menyaman sebuah syarikat swasta susulan dakwaan kegagalan untuk memaklumkan pihak berkuasa berhubung pencemaran sungai di Selangor sehingga menyebabkan masalah gangguan bekalan air.

“Pihak peguam sudah menyiapkan draf dokumen tuntutan saman, tetapi kita memperolehi input baru yang menyatakan bahawa kita perlu menyaman kerajaan Persekutuan juga. Kami mendapat maklumat lanjut dari sebuah syarikat swasta.

“Syarikat itu diberikan kontrak untuk mengawasi pencemaran dan memberi peringatan awal. Tetapi jelas, mereka gagal melakukannya…. Jadi kami ingin saman syarikat itu,” katanya.

“Kami mahu dapatkan pengadilan dan juga inginkan agensi kerajaan dan jabatan untuk lebih telus. Mereka tidak boleh lepas tangan.

“Kita akan minta mahkamah putuskan siapa yang patut bertanggungjawab dan mengabaikan tugas mereka,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Yee Kew juga berharap semua kontrak kerajaan bagi konsesi air dan alam sekitar yang bermanfaat bagi syarikat konsesi itu akan didedahkan semasa prosiding mahkamah.

Mengulas lanjut, beliau percaya tuntutan samannya terhadap kerajaan negeri itu juga tidak akan menjejaskan hubungannya dengan PKR.

Katanya, ini kerana prinsip PKR juga mahukan reformasi dan kerajaan yang bagus.

“Jika terdapat kesalahan dalam agensi kerajaan, kenapa kita perlu sorokkan? Ini bukan prinsip reformasi kita.

“Jika ada ahli politik yang melakukan kesalahan, mereka perlu dihukum. Jika ahli politik, exco, menteri besar dan menteri mengabaikan tugasnya, maka bukankah wajar mereka diturunkan? Mereka perlu meletak jawatan,” tegasnya.

Yee Kew juga tidak setuju bahawa hanya kilang yang menyebabkan pencemaran perlu bertanggungjawab atas gangguan air.

Pada Oktober 2020, banyak kawasan di Selangor dan Kuala Lumpur mengalami gangguan air tidak berjadual sebanyak empat kali dalam jangka masa sebulan.

Sebelum itu, terdapat 18 kejadian gangguan air antara Mac dan Ogos 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.