231 kluster aktif, 50 kluster lapor pertambahan kes

4 JAN : Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan lagi lima kluster baharu hari ini, menjadi jumlah keseluruhan kluster sepanjang pandemik sebanyak 537 kluster dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 306 kluster telah tamat termasuk 6 kluster hari ini.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah, kini terdapat 231 kluster aktif yang dipantau rapi oleh KKM dan sebanyak 50 kluster hari ini melaporkan pertambahan kes baharu.

“Kluster-kluster yang melaporkan pertambahan kes baharu tertinggi adalah Kluster Jalan Duyong (95 kes), Kluster Jalan Perindustrian (81 kes) dan Kluster Hentian (73 kes),” ujarnya dalam sidang media Covid-19 hari ini.

Manakala, KKM telah mengesan sebanyak lima lagi kluster baharu yang melibatkan daerah di Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan Melaka.

“Kluster Jalan Duyong adalah kluster tempat kerja yang melibatkan daerah Klang di Selangor. Kes-kes bagi kluster ini telah dilaporkan positif COVID-19 bermula pada 31 Disember 2020 melalui saringan bersasar di sebuah syarikat,  di mana 110 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini.

“Kluster Pasar Jalan Sentosa juga merupakan kluster tempat kerja, melibatkan daerah Kuala Langat di Selangor. Sebanyak 61 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini,” katanya lagi.

Seterusnya kata Noor Hisham ialah Kluster Jalan Nakhoda yang melibatkan daerah Titiwangsa dan Cheras di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, di mana sehingga hari ini, sejumlah 99 individu telah disaring, di mana 14 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini.

“Kluster Ehsan Ibol pula melibatkan daerah Hulu Perak, Larut, Matang, dan Selama di Perak serta daerah Gombak di Selangor dan sehingga hari ini, sejumlah 40 individu telah disaring, di mana 22 kes telah dikesan positif COVID-19 dalam kluster ini.

“Kluster Telok Mas merupakan kluster yang melibatkan sebuah pusat tahanan di daerah Melaka Tengah di Melaka. Dua kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-114991 dan kes ke-114993) telah dilaporkan positif COVID-19 pada 1 dan sehingga hari ini, seramai 33 individu telah disaring, di mana 13 kes telah dikesan positif Covid-19,” ujarnya,

Get real time updates directly on you device, subscribe now.