Polis buka kertas siasatan kafe ‘komunis’

3 JAN : Polis telah membuka kertas siasatan bagi menyiasat dua kafe di Pulau Pinang yang didapati menggunakan kertas hiasan (wallpaper) memaparkan wajah pemimpin komunis dan siasatan awal mendapati kafe tersebut adalah milik seorang lelaki tempatan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Rahimi Ra’ais berkata, pihaknya mendapati premis kafe di Juru, Bukit Mertajam dan di Pulau Tikus di sini, adalah milik seorang lelaki tempatan berusia dalam lingkungan 40 tahun.

“Kita telah buka kertas siasatan bagi menyiasat dua kafe di Pulau Pinang yang menggunakan kertas hiasan dan hiasan dalaman kedai yang memaparkan wajah pemimpin komunis, Mao Tze Tong.

“Setakat ini polis telah merekodkan keterangan beberapa individu termasuk pekerja di kafe berkenaan bagi membantu siasatan, pemiliknya kami belum mengambil keterangan kerana lelaki itu sedang menjalani kuarantin COVID-19 selama 14 hari,” jelasnya.

Pihak polis telah membuka dan menurunkan kertas hiasan dinding di dua buah kafe berkenaan malam tadi, dan menyiasat kes itu mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan, dan Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966 berkaitan penerbitan propaganda pertubuhan haram.

Terdahulu, kafe yang menghiasi dindingnya menggunakan gambar wajah pemimpin Komunis itu menjadi tular di media sosial semalam.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.